Project 'landjepik' bijna afgerond

DRONTEN • Za 19 december 2020 | 12:20 • Zaterdag 19 december 2020 | 12:20

Het project om oneigenlijk grondgebruik in de gemeente Dronten terug te draaien loopt op z'n einde. De gemeente is nu nog met 230 grondeigenaren in gesprek, 80 zaken liggen nog op de plank. Volgens de gemeente hebben de bewoners zichzelf een stuk grond toegeëigend dat eigenlijk van de gemeente is, meestal om hun tuin te vergroten. De grondeigenaren moeten het stuk grond teruggeven of ervoor betalen.

De gemeente is in 2012 begonnen met het project 'oneigenlijk grondgebruik'. Toen waren er ruim 700 gevallen bekend waarbij inwoners een stuk gemeentegrond hadden 'ingepikt' voor eigen gebruik. Eerder werden ook bedrijven al aangeschreven om illegaal gebruik van gemeentegrond terug te draaien. Begin 2019 is het project weer actief opgepakt, wat direct tot boze reacties van inwoners leidde.

Het is wel duidelijk dat niet elke zaak zonder slag of stoot wordt opgelost. Wethouder Ton van Amerongen heeft de gemeenteraad laten weten dat een aantal zaken langer duurt, omdat de inwoners een jurist in de arm hebben genomen en mogelijk naar de rechter stappen. Toch verwacht van Amerongen het project komend jaar af te ronden: "Dronten is dan een van de weinige gemeenten in Nederland die het oneigenlijke grondgebruik succesvol heeft aangepakt".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel