Plannen voor meerdere polenhotels

DRONTEN • Ma 21 december 2020 | 10:09 • Maandag 21 december 2020 | 10:09

De gemeente Dronten wil zo'n drie á vier nieuwe, grootschalige locaties die onderdak bieden aan arbeidsmigranten, in de volksmond ook wel 'polenhotels' genoemd. In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Jean Paul Gebben dat dit voldoende moet zijn voor de komende tien jaar.

Het voormalig tuincentrum aan de Rietweg is al langer in beeld voor de huisvesting van arbeidsmigranten, maar de gemeente zoekt ook een andere geschikte locatie. Verder wil de gemeente een of twee locaties op bedrijventerreinen. In elk complex zouden zo'n driehonderd migranten moeten worden ondergebracht.

In mei werd al duidelijk dat Dronten plannen heeft om tot 2023 ruim 850 nieuwe woonplekken voor arbeidsmigranten te realiseren in Dronten. Oplopend tot duizend in 2030.

Toch wel huisvesting op bedrijventerreinen
Opvallend is wel dat Dronten kijkt naar mogelijkheden op bedrijventerreinen. Afgelopen zomer besloot de gemeenteraad nog dat er geen studentenhuizen en polenhotels mogen komen op bedrijventerreinen in Dronten. In oktober is de raad hier op terug gekomen, maar het incidenteel toestaan van migrantenhuisvesting op bedrijventerreinen mag activiteiten en uitbreidingswensen van ondernemers niet belemmeren. Ook mag het niet ten koste gaan van de aantrekkelijkheid voor toekomstige bedrijven.

De woonomstandigheden van arbeidsmigranten heeft landelijke aandacht. Oud SP-leider Emile Roemer leidt een 'aanjaagteam' dat het kabinet adviseert over de omstandigheden arbeidsmigranten. Volgens Roemer moet deze 'sociale kwestie van de 21e eeuw' heel snel verleden tijd worden. In juni kwam PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius naar Dronten om naar woningen te kijken.

Begin volgend jaar komt er een mini-conferentie over het onderwerp waarbij de gemeenteraad bijgepraat wordt over de uitkomsten van de adviezen van het aanjaagteam. Vanaf dat punt wil het college afspraken gaan vastleggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel