Kerstmenu's lokale horeca in trek

FLEVOLAND • Wo 23 december 2020 | 0:23 • Woensdag 23 december 2020 | 0:23

Flevolanders hebben de afgelopen weken veel kerstmenu's besteld bij de lokale horeca. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. Bij sommige restaurants zijn de kerstmenu's inmiddels uitverkocht. Zoals bij 't Voorhuys in Emmeloord, Applaus in Lelystad, Fika in Zeewolde en Bakboord in Almere.

Lees hieronder hoe het in jouw gemeente gaat met de bestellingen:

Almere
Restaurant Brasserie Bakboord in Almere zit vol sinds afgelopen zondag. "Wat we aankunnen dat doen we, want we willen wel 100 procent kwaliteit aanbieden", aldus eigenaar Taco van der Meer. Hij is blij met het aantal bestellingen: "Het gaat heel erg goed. We hadden wel verwacht dat het wat drukker zou zijn dan normaal, maar niet dat het zo druk zou worden."

Bij restaurant Tang Dynastie in Almere zijn het vooral de vaste klanten die een kerstmenu afnemen. "We krijgen dagelijks bestellingen binnen en het loopt per dag ook op", zegt eigenaresse Yuk-ha Tang. Volgens haar is het aantal bestellingen niet vergelijkbaar met het aantal mensen dat normaal in het restaurant zit. "We zijn blij dat mensen ons supporten. Maandag was er nog een familie die voor beide dagen brunch en een diner heeft besteld. Om ons te steunen."

Bij het Aziatische restaurant Treasure is het aantal bestellingen vergelijkbaar met andere jaren, zegt manager Tommie Meinders. "Wij zijn deze dagen altijd heel druk. We zijn tevreden en blij dat we ons hoofd boven water kunnen houden."

Dronten
Moelies in Dronten zet voornamelijk in op hapjes met hun kerstbox. Daarin zitten soepjes, toetjes, hartige hapjes en een flesje prosecco. Eigenaresse Agnes de Moel laat weten dat de boxen bijna zijn uitverkocht. "We hebben het ook met Sinterklaas gedaan en toen liep het ook heel erg goed. We hadden dus een beetje hoop en dat is helemaal goed gekomen." De zaak heeft niet voor diner gekozen omdat veel andere ondernemers dat al doen.

At Sea biedt ook geen diner aan, maar wel brunchboxen. Die worden op de dag voor kerst bezorgd. Volgens eigenaresse Brenda van der Haven gaat het heel goed met de bestellingen. "Boven verwachting eigenlijk."

Lelystad
Next Restaurant in Lelystad heeft onlangs nog flink geflyerd in de stad om mensen te wijzen op de kerstmenu's. Volgens mede-eigenaar Joël van der Kolff gaat het goed met het aantal bestellingen. "Het loopt heel leuk door. Beter dan we verwacht en gehoopt hadden. Dat is heel mooi." Normaal gezien maakt het restaurant volgens hem wel meer omzet omdat mensen bijvoorbeeld ook drinken bij hun eten bestellen.

Dat is ook iets dat Rachel Maenhout van restaurant Steak van de Keizer herkent. "Het is natuurlijk fijn dat er iets loopt, maar het lost niet alles op. De horeca is hier niet mee gered. Januari staat ook nog voor de deur." Maenhout hoopt dat mensen ook dan niet vergeten een bestelling bij de lokale horeca te plaatsen. Met de kerstmenu's gaat het goed bij het steakrestaurant. Steak van de Keizer levert gourmetschotels in samenwerking met hun vaste leverancier. "We doen dit ook voor binding met de gasten."

Restaurant Applaus is sinds een paar dagen uitverkocht. Het restaurant maakt drie- en viergangen menu's en levert daarbij een filmpje waarin de kok uitlegt hoe het eten moet worden klaargemaakt.

Noordoostpolder
Bij de restaurants in Emmeloord loopt het aantal bestellingen goed. Restaurant grandcafé 't Voorhuys is sinds dinsdagochtend uitverkocht. Normaal is het restaurant met kerst één dag open. Het kerstmenu kon nu besteld worden voor kerstavond en beide kerstdagen. Alles wordt voorbereid en de klanten hoeven het alleen nog zelf op te warmen. Volgens eigenaar Twan Hakvoort ligt het aantal bestellingen nu veel hoger dan het aantal maaltijden dat ze normaal serveren.

Ook bij het naastgelegen restaurant Eindeloos gaat het goed met het aantal bestellingen. Eigenaar Roel Heinink: "Het gaat heel goed en het is drukker dan andere jaren qua bestellingen." Hij had dit van tevoren ook verwacht omdat hij merkt dat mensen aan de lokale horeca proberen te denken. "Het helpt weer wat."

In restaurant Bij Ons in de Wellerwaard, ook in Emmeloord, gaat het personeel zelfs tijdens kerstnacht bezig met voorbereidingen. Volgens eigenaar John van Beek is het aantal bestellingen ontploft. "Deze week moeten we ouderwets de zeilen bijzetten. Het is heel erg druk." Dat er veel besteld wordt, betekent niet dat zijn restaurant er ineens bovenop is: "Helaas is het niet genoeg om rond te komen. Het zou mooi zijn als we op 0 eindigen."

Urk
Bij Restaurant-Bistro De Zeebodem op Urk gaat het heel snel volgens eigenaar Marieke Korf. "Het is al behoorlijk druk en Urkers kennende, bestellen ze op het laatste nippertje."

De Zeebodem sluit de keuken met de kerstdagen. Bestellingen moeten daarom donderdag worden afgehaald.

Chef-kok Jurie Pasterkamp van restaurant De Boet op Urk laat weten dat het aantal bestellingen boven verwachting is. "Je verwacht wel dat er veel besteld wordt, maar we zijn echt heel blij met deze hoeveelheden. Ik denk dat we deze hoeveelheid gasten niet kwijt hadden gekund in ons restaurant."

Zeewolde
Bij restaurant Fika kwam het aantal bestellingen moeizaam op gang, maar sinds dinsdagochtend zijn de kerstmenu's uitverkocht. Uiteindelijk was het animo volgens eigenaresse Renée Meijer hoger dan verwacht. "Dit is voor het team ook heel leuk: dat we kunnen doen wat we leuk vinden. Het zijn vooral de gasten die er vorig jaar ook met kerst waren, en de trouwe klanten, die nu een bestelling hebben geplaatst. De gunfactor is hoger met kerst."

Grieks restaurant Irodios laat weten niet te mogen klagen over het aantal bestellingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel