St Jansdal dicht voor nieuwe patiënten

LELYSTAD • Di 29 december 2020 | 19:29 • Dinsdag 29 december 2020 | 19:29

Update: De situatie is op woensdagochtend zo verbeterd, dat het ziekenhuis weer open is gegaan.
Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft de deuren gesloten voor nieuwe patiënten. "We zitten echt meer dan vol", zegt bestuursvoorzitter Relinde Weil. "Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan.

Volgens Weil is het in de geschiedenis van het ziekenhuis nog niet eerder voorgekomen dat er zo'n zware beslissing is genomen als een opnamestop. Veel inwoners van Zeewolde, Lelystad en Dronten zijn in het geval van spoedeisende hulp aangewezen op het ziekenhuis in Harderwijk.

Op de spoedeisende hulp van het streekziekenhuis lagen dinsdagavond 5 patiënten met COVID-19. Deze patiënten lagen te wachten op een bed binnen de verpleegafdelingen, maar die waren er volgens het ziekenhuis dinsdag niet.

Volgens bestuursvoorzitter Relinde Weil kon het ziekenhuis daarom niet anders besluiten dan de deuren per direct te sluiten. De opnamestop voor nieuwe patiënten geldt tot in ieder geval woensdagochtend 30 december 10.00 uur. Volgens Weil zijn alle partijen geïnformeerd en weet iedereen wat er gedaan moet worden in een noodgeval. De opnamestop geldt niet voor mensen die acute zorg nodig hebben, zegt Weil. "De reanimaties en stabilisaties zullen altijd doorgaan."

De opnamestop is te wijten aan een gebrek aan ruimte, materieel en opgeleid personeel. Ook het hoge ziekteverzuim onder medewerkers door corona speelt een rol in de toenemende druk op het ziekenhuis. Weil: "Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt."

Voor de locatie van het St Jansdal in Lelystad heeft de sluiting vooralsnog geen extra gevolgen. Wel werd maandag aangegeven dat (behalve spoedeisende en oncologische operaties) operaties tot 5 januari worden uitgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel