Ziekenhuis St Jansdal is weer open voor patiënten na opnamestop

FLEVOLAND • Wo 30 december 2020 | 10:11 • Woensdag 30 december 2020 | 10:11

Het St Jansdal in Harderwijk is weer open voor nieuwe patiënten. Dinsdagavond besloot het ziekenhuis tot een patiëntenstop, omdat het vol was. Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukte niet voldoende, omdat die met dezelfde problemen kampten.

Volgens bestuursvoorzitter Relinde Weil was het in de geschiedenis niet eerder voorgekomen dat is gekozen voor een opnamestop. "Het was een hele zware beslissing, want als ziekenhuis heb je het idee dat je eigenlijk nooit dicht mag. Maar we moesten het doen om verlichting te brengen in het ziekenhuis". Veel inwoners van Dronten, Lelystad en Zeewolde zijn op het ziekenhuis van Harderwijk aangewezen in geval van nood.

Het ziekenhuis heeft te maken met een grote toeloop van coronapatiënten. Meer dan ze aankunnen. "Al meer dan een week levert St Jansdal anderhalf keer de COVID-zorg die een ziekenhuis van onze omvang moet en kan leveren. Dat houd je gewoon niet vol als ziekenhuis", aldus Weil.

Alsnog hulp uit de regio
Het ziekenhuis heeft sinds dinsdagavond hulp gekregen van ziekenhuizen buiten de regio die patiënten alsnog konden opvangen. Daardoor is de druk van de ketel. Dat het ziekenhuis nu weer open kan, betekent niet dat alle problemen zijn opgelost. Een sluiting in de toekomst is misschien niet te vermijden. "De situatie is nog steeds zorgelijk", zegt bestuursvoorzitter Weil. "Als we hulp krijgen van andere ziekenhuizen is een sluiting te voorkomen, maar ik kan het niet uitsluiten."

De opnamestop was te wijten aan een gebrek aan ruimte, materieel en opgeleid personeel. Ook het hoge ziekteverzuim onder medewerkers door corona speelt een rol in de toenemende druk op het ziekenhuis. De dependance in Lelystad kon patiënten niet opvangen, omdat coronapatiënten gespecialiseerde zorg nodig hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel