Schokland 25 jaar werelderfgoed - Palingsound

SCHOKLAND • Wo 30 december 2020 | 6:33 • Woensdag 30 december 2020 | 6:33

Zeven katholieke gezinnen verkasten in 1859 vanuit Schokland naar Volendam om daar een nieuw leven op te bouwen. Op last van de koning werd het eiland ontruimd. Het was er te gevaarlijk geworden, omdat Schokland geregeld overstroomde. De Schokkers zorgden voor duizenden nakomelingen in Volendam. En bij veel van hen stroomt muzikaal bloed door de aderen. Ze werden mede verantwoordelijk voor de zo bekende Volendamse palingsound. Zo hebben Piet Veerman, Annie Schilder, Maribelle, de 3J’s en Nick en Simon allemaal Schokker roots.

Het is 25 jaar geleden dat Schokland de status Unesco Werelderfgoed kreeg. Vanwege dat jubileum besteedt Omroep Flevoland extra aandacht aan het voormalig eiland.

Skokker Aaltje
De overgrootmoeder van Annie Schilder was Aaltje Corjanus. Zij werd in het buurtschap Emmeloord op Schokland geboren op 21 augustus 1823 en overleed op 11 oktober 1906 in Volendam. Haar bijnaam was Skokker Aaltje. Annies broer Jan Schilder onderzocht vele stambomen en kwam tot de ontdekking dat Volendam en Schokland al lang een speciale band hebben: "Al voor 1700 zag je dat een Schokker man met een Volendammer vrouw trouwde of andersom. Ze gingen dan op Schokland of in Volendam wonen. Je herkende de Schokkers altijd. Ze waren trots en hadden een raar loopje; ze schommelden met het onderlichaam".

Lees ook: Schokland is 25 jaar Werelderfgoed - Nieuwe natuur
Lees ook: Schokland 25 jaar Werelderfgoed - De aanvraag

[Info]Schokland
25 jaar geleden kreeg Schokland de status Unesco Werelderfgoed en schaarde zich daarmee zich daarmee in lijst van de Taj Mahal, het Great Barrier Reef, Stonehenge, Vaticaanstad, de Acropolis in Athene en de Toren van Pisa. Het voormalige eiland kreeg de status omdat er sporen gevonden waren dat er 10-duizend jaar voor Christus al mensen woonden, het eiland een symbool was van de Nederlandse strijd tegen het water en op last van de koning in 1859 werd ontruimd. Het Rijk, de provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland en Flevo-Landschap trekken samen bijna 27 miljoen euro uit om het werelderfgoed te behouden. Het geld is bedoeld in de komende jaren de archeologische vindplaatsen rond Schokland te behouden, om nieuwe natuur en toeristische voorzieningen aan te leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel