Gemeente start campagne om slachtoffers toeslagenaffaire te helpen

LELYSTAD • Wo 6 januari 2021 | 21:35 • Woensdag 6 januari 2021 | 21:35

De gemeente Lelystad wil de gedupeerden van de toeslagenaffaire te hulp schieten, maar dan moeten de getroffen inwoners zich eerst melden bij de Belastingdienst. Daarom start de gemeente een campagne om dat bekend te maken.

Tot nu toe hebben 99 gezinnen uit Lelystad zich als gedupeerde gemeld. De Belastingdienst schat dat er in Lelystad 238 zaken zijn.

De afhandeling van een zaak neemt een behoorlijke tijd in beslag. Zo is bij slechts 9 van de 99 gedupeerde Lelystadse inwoners toegezegd dat hun zaak in 2020 afgerond zou zijn. Vanwege de lange tijd die gedupeerden moeten wachten op de herbeoordeling van hun zaak, keert de Belastingdienst een wachtvergoeding uit. Dit bedrag is 750 euro en wordt automatisch uitgekeerd aan alle gedupeerden die zich vóór 1 november 2020 bij de Belastingdienst gemeld hebben.

Gemeenten krijgen geld
De overheidsinstantie heeft aan de gemeenten gevraagd om tot die tijd te helpen bij het ondersteunen van de gezinnen. Hiervoor wordt elf miljoen euro beschikbaar gesteld. De gemeente Lelystad krijgt een bedrag van ruim 112.000 euro.

De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht op de lijst van fraudeurs gezet. Daardoor werden de toeslagen stopgezet en moesten veel mensen ook nog de toeslagen van de jaren ervoor terugbetalen. Veel gezinnen kwamen daardoor in grote financiële problemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel