Gemeenteraad lijkt poppodium Corneel te willen behouden

LELYSTAD • Vr 8 januari 2021 | 17:36 • Vrijdag 8 januari 2021 | 17:36

Blijft poppodium Corneel in Lelystad bestaan? Jazeker, zeggen verschillende gemeenteraadsfracties. Het gaat dan om oppositie- en coalitiepartijen.

Het plan om Corneel 'in slaapstand te zetten', om zo andere culturele instellingen te redden, kan niet rekenen op veel steun. Oppositiepartijen CDA en D66 hebben zich eerder al kritisch geuit. Vrijdag deden ook de coalitiepartijen VVD en InwonersPartij dat.

Misschien wel een andere opzet
VVD-fractievoorzitter Dennis Grimbergen is er duidelijk over. "De VVD vindt dat Corneel moet blijven bestaan." Wel is hij van mening dat er gekeken moet worden naar een andere locatie en opzet van het poppodium. "Je kunt denken aan een combinatie van een discotheek, poppodium, en klein theater voor bijvoorbeeld stand-up comedians."

De dreigende sluiting van Corneel is het gevolg van een onderzoek naar hoe culturele instellingen in de stad beter en efficiënter kunnen samenwerken, met minder gemeentelijke subsidie. Kunstencentrum De Kubus, waar Corneel onder valt, is van mening dat dit alleen nog maar kan door Corneel af te stoten. Die conclusie valt niet alleen bij vrijwilligers en bezoekers van het poppodium slecht, maar ook bij de gemeenteraad.

"Het is een bezuiniging en die moet worden doorgevoerd. Maar dat kun je op verschillende manieren doen. Het rapport geeft op dit moment onvoldoende aan op welke manier dat anders kan, naast het afstoten van de Corneel", zegt Grimbergen.

Kritiek op onderzoeksrapport
"Dit rapport kan wat mij betreft onmiddellijk de prullenbak in", reageert D66-fractievoorzitter Sanne de Wilde. "In Flevoland is er al bar weinig, dan moet je dit gewoon koesteren. Als het eenmaal weg is, bouw je het niet makkelijk meer op."

D66 heeft samen met het CDA schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp. Ook de fractievoorzitter van het CDA, Jelle Hijmissen, er is duidelijk over: "Corneel moet blijven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel