Vertrek Sparreboom verrast raad

LELYSTAD • Wo 13 januari 2021 | 0:03 • Woensdag 13 januari 2021 | 0:03

Diverse politieke partijen in de gemeenteraad van Lelystad zijn zeer verrast dat VVD-wethouder Janneke Sparreboom haar functie neerlegt. Zij zagen haar aftreden niet aankomen.

Sparreboom liet dinsdag in een brief aan de gemeenteraad weten dat ze met de ingang van woensdag stopt als wethouder. De precieze reden heeft zij niet genoemd, maar ze verwees wel naar het afgelopen jaar dat voor haar 'heftig en ingewikkeld' is geweest.

In 2020 waren er allerlei gebeurtenissen zoals het overlijden van haar collega-wethouder John van den Heuvel, het vertrek van burgemeester Ina Adema en de collegecrisis waarbij de coalitie van VVD, PvdA, D66, InwonersPartij, ChristenUnie en SP uit elkaar viel.

Enige ervaren bestuurder nu ook weg
Sjaak Kruis van GroenLinks vindt het jammer dat Sparreboom aftreedt. Volgens hem is haar vertrek slecht voor de stad: "Mevrouw Sparreboom is de enige ervaren bestuurder op dit moment in het college. En als zij ook nog weggaat, dan wordt het wel veel ingewikkelder nog om de stad goed te besturen."

Ook Emiel van der Herberg van de PvdA vindt haar een ervaren wethouder. Van der Herberg: "We waren het heel vaak met haar oneens maar ze was recht door zee en goed aanspreekbaar." Ook voor Fred Wilcke van de InwonersPartij was het een grote verrassing. "Toen ik het hoorde, toen ben ik enorm geschrokken. Het kwam toch rauw op mijn dak. Ik had het niet verwacht."

Marianne van de Watering van Leefbaar Lelystad vindt de bestuurlijke wisselingen in Lelystad zorgelijk en niet goed voor de stad. Zij hoopt dat de VVD snel met een goede vervanger komt.

Naast de gebeurtenissen van het afgelopen jaar kreeg Sparreboom niet altijd steun van haar eigen partij, de VVD in de gemeenteraad. Sjaak Kruis van GroenLinks: "ik zag wel dat haar partij het haar niet makkelijk maakt om te besturen doordat zij er andere opvattingen op nahield."

VVD: geen sprake van conflict
VVD-fractievoorzitter Dennis Grimbergen verwijst naar de brief van Sparreboom en de redenen die zij hierin voor haar vertrek aankondigt. De partij respecteert haar besluit en bedankt haar voor de jarenlange inzet voor de stad.

Volgens Grimbergen is er geen sprake van een ruzie of conflict tussen Sparreboom en de VVD-fractie, hoewel die de afgelopen maanden heel kritisch is geweest op haar dossiers is geweest: "Er is een normale werkrelatie, waarin we dingen met elkaar afstemmen. En waarvan we van elkaar weten dat als we het niet eens zijn met elkaar je dat van elkaar weet."

Evenmin is er sprake van een andere bestuursstijl in het college, dat na de zomer is aangetreden: "Er zitten andere mensen, en andere mensen geven een ander dynamiek maar ik geloof niet dat dit een relatie heeft gehad met haar vertrek."

De VVD gaat op zoek naar een opvolger, die de portefeuille van Sparreboom in het laatste jaar tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 kan overnemen. Grimbergen denkt hiervoor vier tot zes weken nodig te hebben. Hij is zelf niet beschikbaar als wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel