Politieke partijen: onvolledig veiligheidsplan Floriade zorgelijk 

ALMERE • Di 19 januari 2021 | 21:39 • Dinsdag 19 januari 2021 | 21:39

Diverse politieke partijen in de Almeerse gemeenteraad noemen het zorgelijk dat het veiligheidsplan voor de Floriade van 2022 nog niet aan de eisen voldoet. Ook zijn ze verbaasd dat het nog niet duidelijk is of Floriade-directeur Pieter Cloo na 2 april aan het werk blijft voor het evenement. De gemeenteraad praat donderdag over deze twee onderwerpen.

In opdracht van de gemeenteraad werd het bestaande veiligheidsplan voor de Floriade door het Kenniscentrum Evenementenveiligheid beoordeeld. Die concludeert dat er geen duidelijkheid is over de risico's en de maatregelen die nodig zijn om het evenement veilig te laten verlopen. Een veiligheidsplan is voor elk evenement verplicht. Daarin omschrijft de organiserende partij hoe met alle veiligheidsaspecten wordt omgegaan. Bijvoorbeeld extreem weer, een ongeluk op het terrein, maar ook een terroristische dreiging. Politieke partijen vinden het ook zorgelijk dat tot nu toe niet duidelijk is wat het plan gaat kosten.

'Kapot geschrokken'
Toon van Dijk van de PVV heeft in het verleden meerdere malen vragen gesteld over het veiligheidsplan. "Ik ben me daar kapot van geschrokken", zegt hij nu over de conclusies van het Kenniscentrum. "Het veiligheidsbeleid is totaal versnipperd. Dat betekent dat op het moment dat een calamiteit zich voordoet tijdens het evenement, eigenlijk niemand weet wat hij moet doen."

Omdat het huidige veiligheidsplan niet volledig is, is tijd nodig om een definitief plan vast te stellen. Ruud de Jonge van PvdA vraagt zich af of dat gevolgen heeft op het evenement zelf. Een goedgekeurd veiligheidsplan is namelijk een vereiste voor de benodigde evenementenvergunning "Als dat veiligheidsplan opschuift, dan schuift ook de vergunning op. Wat betekent dat dan voor het evenement de Floriade? Loop dat nu dus extra gevaar? Dat is toch wel een vraag waar ik een antwoord op wil hebben.

Jan Lems van collegepartij D66 maakt zich vooral zorgen over de kosten die aan het veiligheidsplan zijn verbonden "Dat is voor ons een belangrijke punt." Tot nu toe is altijd aangegeven dat voor het veiligheidsplan kosten gemaakt moet worden die nog niet in de bestaande scenario's voorkomen. D66 hoop dat de kosten inmiddels al wel ingeboekt zijn. Hij verwijst naar de gemeentelijk lening aan de Floriade BV, die recent is verhoogd van 30 naar 37,5 miljoen euro. "Ik ga ervan uit dat ze dat ook meegenomen hebben. Dat we nu niet een situatie krijgen waarbij er weer extra geld bij moet."

Verbazing over positie directeur Floriade
De politieke partijen zijn verder verbaasd dat het nog niet duidelijk is of Floriade-directeur Pieter Cloo na 2 april aan het werk blijft voor het evenement. Volgens het college van B en W vinden daarover nog gesprekken plaats tussen Cloo en de Raad van Commissarissen. Toon van Dijk van de PVV: "Dit toont maar weer aan wat de PVV van begin af aan heeft gezegd, namelijk dat er geen goede verstandhouding is tussen de gemeente en de Floriade BV."

Volgens Jan Lems van D66 is de situatie niet goed voor het imago van het evenement. "Eigenlijk is de Floriade gebaat bij vooral rust en niet gedoe over poppetjes. Ik zie dat helemaal niet zitten en het is wederom slechte reclame voor de Floriade. Ik ben daar helemaal niet blij mee."

De Jonge van PvdA: "Kijk het is nu tijd om meters te maken en vooruitgang te boeken. Eigenlijk het enige wat wij zien van de Floriade als gemeenteraad is ellende, moeilijkheden, en problemen. En dat is niet de modus waar we in zouden willen zitten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel