Relatief rustige maandagavond na oproep tot rellen

FLEVOLAND • Ma 25 januari 2021 | 19:13 • Maandag 25 januari 2021 | 19:13

De maandagavond is relatief rustig verlopen in Almere, Lelystad en Dronten. Er is weinig gehoor gegeven aan de diverse oproepen op social media om in die plaatsen te demonstreren tegen de invoering van de avondklok.

Via WhatsApp werd opgeroepen om in Almere Stad te verzamelen op Het Forum, het plein voor de bioscoop. Daar kwamen enkele tientallen jongeren op af. De politie was ook aanwezig waardoor het protest in de kiem werd gesmoord. Zo reden er meerdere voertuigen van de ME door het stadshart van Almere. Er werd wel knalvuurwerk afgestoken maar er kwam geen grote groep demonstranten bijeen. Toen de avondklok in ging waren er enkel nog medewerkers van maaltijdbezorgdiensten op straat.

In Lelystad werd rond 20.30 uur een persoon op het Stationsplein aangehouden en in handboeien afgevoerd. Volgens de politie had de aanhouding niets te maken met de aangekondigde actie. De politie surveilleerde met auto's rond het treinstation en bij de teststraat van de GGD. Op social media was opgeroepen om in de provinciehoofdstad 'te rellen' in het centrum. Uit voorzorg had supermarkt Jumbo in de Waagpassage de deuren al om 19.00 uur gesloten.

Tussen acht en half negen hielden zich rond het station vooral tieners in kleine groepjes op, terwijl diverse nieuwsgierigen met de auto een kijkje kwamen nemen. Vlak voordat de avondklok in ging, was het stil op straat. Kort na 21 uur deelden agenten wel boetes uit aan mensen die zonder vergunning voor het station zaten en drank nuttigden.

"Blijf thuis en hou nog even vol"

— Jean Paul Gebben, burgemeester Dronten

Ook in Dronten was de opkomst niet hoog na een oproep dat 'alle boys zich moeten melden' bij het station en het Cruyff Court. Bij het parkeerterrein naast het station hielden zo'n twintig jongeren zich op, veelal in auto's met de lichten aan. Om 21.00 uur was iedereen vertrokken. De politie reed in herkenbare en anonieme auto's rondjes bij het station en het Cruyff Court, waar ook zo'n twintig jongeren op af waren gekomen.

Burgemeester Jean Paul Gebben liet maandagavond weten dat geweld altijd onacceptabel is. Hij doet een ernstig beroep op alle ouders en verzorgers in de gemeente Dronten om erover te praten met kinderen en ze thuis te houden. Tegen de jongeren die de berichten delen en van plan zijn om de avondklok te overtreden en de openbare orde te verstoren zegt Gebben: 'weet dat je een boete krijgt. Weet dat je vervolgens een strafblad krijgt. Weet dat dat gevolgen heeft voor je toekomst. Blijf thuis en hou nog even vol.'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel