'Sluiting Corneel per april niet aan de orde'

LELYSTAD • Di 26 januari 2021 | 23:42 • Dinsdag 26 januari 2021 | 23:42

Er is geen reden om te vrezen dat poppodium Corneel in Lelystad al op 1 april dicht gaat. De subsidie voor 2021 is toegezegd, dus zodra het binnen de coronaregels mogelijk is kan Corneel weer activiteiten organiseren. Dat zei wethouder Madelon van Noort (Mooi Lelystad) dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering.

De raad stemde daar over een motie van PvdA, D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Jong Lelystad. Die riep het college op met kunstencentrum de Kubus, de eigenaar van Corneel, in gesprek te gaan om te voorkomen dat het poppodium per april in de slaapstand wordt gezet. Die mogelijkheid staat namelijk in een rapport van de Kubus, Flevomeer Bibliotheek en het Agora Theater over de toekomst van Corneel en culturele sector in de stad.

Hoewel het rapport 1 april niet als harde datum voor de slaapstand noemt, is de PvdA als hoofdindiener van de motie niet gerust. "Het is ook niet gezegd dat het niet gebeurt. We geloven dat ook het college de slaapstand niet wil, maar het staat nergens. Terwijl 1 april nadert", aldus fractievoorzitter Emiel van der Herberg. D66 is bang dat slaapstand hetzelfde is als euthanasie: "Het is een onomkeerbaar proces. We moeten onherstelbare schade voorkomen", aldus Sanne de Wilde. Ook Jong Lelystad vindt het niet acceptabel dat zonder alternatief een poppodium wordt geschrapt.

1 april niet eens haalbaar
Wethouder Van Noort benadrukte dat 1 april helemaal niet mogelijk is als datum voor de slaapstand. Eerst zal de gemeenteraad daarover in een voorstel voor de cultuurnota moeten besluiten en dat is voor april niet aan de orde. Bovendien is de subsidie aan de Kubus voor Corneel voor dit jaar toegezegd.

"Wij hebben geen informatie over sluiting dit jaar, maar ik wil benadrukken dat de Kubus een autonome stichting is die zelf kan besluiten over wat er met de subsidie gebeurt", aldus Van Noort. Na vragen van D66 voegde zij daar aan toe dat als de Kubus hiervan afwijkt, dat gevolgen heeft. "Zover is het nog niet." Mocht dat anders worden, dan zal het college de raad direct informeren.

Met deze uitleg stemde een meerderheid van de raad, inclusief de collegepartijen VVD, InwonersPartij, Leefbaar Lelystad en SP in met de motie. De partij van de wethouder, Mooi Lelystad, en de PVV stemden als enige tegen.

Raad kritisch over rapport
De raadscommissie besprak eerder op de avond het rapport van de drie culturele instellingen en Berenschot, waarin het op termijn in de slaapstand zetten van Corneel wordt genoemd. Veel fracties waren kritisch over de keuze van de instellingen om Corneel op te offeren voor hun eigen toekomst. "Mijn mond valt open dat zonder onderbouwing gezegd wordt dat het wegbezuinigen van Corneel het beste is voor de culturele infrastructuur in de stad", aldus fractievoorzitter Henk Schraa van de ChristenUnie.

Ook GroenLinks vindt dat de gedachtegang achter het rapport van Berenschot onvoldoende is onderbouwd. De PvdA sprak van een slecht rapport: "Wat ons betreft kan de la waarin dit rapport moet verdwijnen niet diep genoeg zijn", aldus Emiel van der Herberg. D66 vroeg zich af waarom de instellingen niet zijn teruggegaan naar het college van B en W en hun opdracht hebben teruggegeven, toen bleek dat grote besparingen door meer samenwerking niet mogelijk zijn.

Directeur/bestuurder Alex van Zijl van de Kubus erkende dat er geen andere analyses en rapporten bestaan anders dan het eindrapport van Berenschot. De instellingen hebben de opdracht niet als onuitvoerbaar aan de gemeente willen teruggeven, "omdat we ons constructief wilden opstellen." Vanuit de bezuinigingsopdracht van zowel het vorige als huidige college van B en W moest worden gekeken naar hoe meer samenwerken geld zou kunnen besparen.

Volgens Van Zijl leverde dat niet meer op dan 25.000 euro op de gezamenlijke inkoop: "Niet elke fusie in de cultuur leidt tot kostenbesparingen, zegt ook Berenschot. Als je een directeur wegsnijdt, komt er vaak toch een managementlaag voor terug", aldus Van Zijl. "Je kunt dus niet cosmetisch te werk gaan, maar we moeten echt wegsnijden. Al zijn we daar zeker geen voorstander van."

Ook zonder corona wil de Kubus Corneel afstoten
Ook zonder de coronacrisis zou tot het afstoten van Corneel zijn besloten, zei van Zijl. "De Kubus wil inzetten op haar kerntaak cultuureducatie. Dat was ook zonder corona gebeurd, want het gaat om een visie. Maar door de coronacrisis staat de situatie wel onder druk. Corneel zorgt voor een financieel risico voor het voortbestaan van stichting De Kubus." Het verlies over 2020 komt naar verwachting uit op 50.000 euro.

Inspreker Joanna Hagen van Lelystad Gaat Uit en ook vrijwilliger bij Corneel gaf de raad mee dat het poppodium het liefst in de huidige vorm blijft bestaan, al dan niet op een andere locatie. "We hebben al een naam opgebouwd. Het zou zonde zijn om dit opnieuw te moeten opbouwen." Hagen heeft dinsdag een petitie voor behoud van Corneel aangeboden aan burgemeester Meijdam. Die is door ruim 4.200 mensen getekend.

Vanwege tijdgebrek kon de gemeenteraad niet in gesprek met wethouder Madelon van Noort. Dat gebeurt volgende maand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel