PvdA en D66: Corneel mag niet dicht

LELYSTAD • Ma 11 januari 2021 | 11:00 • Maandag 11 januari 2021 | 11:00

Poppodium Corneel in Lelystad mag op geen enkele wijze worden gesloten, ook niet tijdelijk. Dat zeggen PvdA en D66 in een motie, die ze op 26 januari indienen in de gemeenteraadsvergadering.

In een advies aan de gemeente stellen kunstencentrum de Kubus, het Agora Theater en de FlevoMeer Bibliotheek voor om Corneel te sluiten en in de slaapstand te zetten. De gemeente moet dan nadenken over de toekomst van de popcultuur in Lelystad. Volgens de instellingen is sluiting het onvermijdelijke gevolg van de bezuiniging, die vanuit de gemeente aan de cultuursector wordt opgelegd. Sluiting van Corneel levert 360.000 euro per jaar op.

Sluiting niet aan de orde
Coalitiepartijen VVD en InwonersPartij en oppositiepartijen CDA en D66 zeiden vorige week al dat sluiting van Corneel wat hen betreft niet aan de orde is. PvdA en D66 spreken dat nu ook uit in een motie. Ze dragen het college van B en W op er voor te zorgen dat Corneel op geen enkel moment en op geen enkele wijze in de slaapstand wordt gezet.

PvdA en D66 zijn er ook op tegen dat de Kubus als eigenaar van Corneel het poppodium teruggeeft aan de gemeente. De fracties vinden dat de gemeenteraad zich eerst moet kunnen uitspreken over een nieuwe opzet van Corneel, inclusief bedrijfsplan en een alternatieve organisatievorm.

Coronacrisis
De twee oppositiepartijen wijzen er op dat de gemeente in december van het Rijk bijna 560.000 euro heeft gekregen om culturele instellingen te helpen, die door de coronacrisis zijn getroffen. Corneel zou hier ook geld uit kunnen krijgen.

Directeur/bestuurder Alex van Zijl van de Kubus verwacht dat Corneel over 2020 een verlies lijdt van 54.000 euro. Het podium heeft volgens hem geen aanspraak gemaakt over overheidsregelingen, zoals de NOW. Vanwege de coronamaatregelen in de zaal aan de Neringweg sinds december gesloten. Voor die tijd was er plek voor slechts 32 bezoekers. Dat was te weinig om de popzaal winstgevend te kunnen exploiteren.

In Lelystad wordt inmiddels overal actie gevoerd om Corneel open te houden. Een online petitie was maandagochtend ruim 3.300 keer getekend.

Mooi Lelystad: geen zak geld zonder plan
Mooi Lelystad is ook voor een poppodium, maar dan wel op een zelfstandige manier met commerciële activiteiten. Daar hoort gemeentelijke subsidie bij, maar de partij is tegen het geven van een zak met geld zonder plan, zo schrijft Mooi Lelystad op haar website. Haar wethouder Madelon van Noort heeft kunst en cultuur in de portefeuille.
Voor een locatie denkt de partij aan de Kubus of aan nieuwbouw aan de kust: "Out of the box-denken is wat Lelystad verder op de culturele kaart kan zetten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel