Koperdief verantwoordelijk voor stroomstoring krijgt taakstraf

LELYSTAD • Do 28 januari 2021 | 13:18 • Donderdag 28 januari 2021 | 13:18

De 21-jarige koperdief uit Lelystad die samen met een medeverdachte zorgde voor een stroomstoring in november, is veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur. Ook kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand opgelegd. Bij de diefstal raakte zijn vriend ernstig gewond. Een deel van Lelystad kwam door het incident 1,5 uur zonder stroom te zitten.

De Lelystedeling werd op 17 november 's avonds opgepakt bij een elektriciteitshuisje, naast het voormalige Getronics gebouw in de Botter. Daar lag ook een 27-jarige man op de grond. Hij had ernstige brandwonden. Hij werd naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht waar hij meerdere keren is geopereerd. Uiteindelijk moest ook zijn hand geamputeerd worden.

Gat in het hek
Tijdens de zitting vertelde de 21-jarige man dat het duo door een gat in het hek was geklommen en zo bij het elektriciteitshuisje naast het gebouw kwam. Omdat het gebouw al zo lang leeg staat dachten de twee dat er geen stroom meer op zou staan.

Terwijl ze op zoek waren naar koper kwam de medeverdachte met zijn hand tegen een hoogspanner aan. De 21-jarige man zag toen hoe het lichaam van de medeverdachte oplichtte door de stroom. Hij dacht daarna dat zijn vriend dood was, maar hoorde hem al snel om hulp roepen. Daarop is de Lelystedeling zelf hulp gaan halen.

Gevangenisstraf als stok achter de deur
De advocaat van de verdachte pleitte voor alleen een voorwaardelijke straf vanwege de persoonlijke situatie van de verdachte en omdat de verdachte al erg is aangedaan door alles wat er is gebeurd. De politierechter oordeelt dat het ernstig is wat hij heeft gezien, maar dat dit niet betekent dat er geen straf moet volgen. De maand voorwaardelijke gevangenisstraf is een stok achter deur, om te voorkomen dat de verdachte opnieuw een strafbaar feit pleegt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel