ChristenUnie blokkeerde in december besluit over luchthaven Lelystad

LELYSTAD • Di 2 februari 2021 | 11:36 • Dinsdag 2 februari 2021 | 11:36

De ChristenUnie in de Tweede Kamer is voor de opening van Lelystad Airport gaan liggen, toen bleek dat minister Cora van Nieuwenhuizen begin december een besluit wilde doordrukken. Dat onthult journalist Riekelt Pasterkamp in zijn deze week verschenen boek over CU-leider Gert-Jan Segers.

Pasterkamp was aanwezig bij de fractievergadering van 8 december. Daarin meldde Segers dat hij uit bronnen direct rond het kabinet had gehoord dat Van Nieuwenhuizen diezelfde week de knoop over Lelystad Airport wilde doorhakken. De minister wilde vasthouden aan opening in november 2021.

In het boek 'Bidden en binden' beschrijft Pasterkamp dat de fractie van de ChristenUnie zich absoluut niet kon vinden in dit voornemen, hoewel de partij in het regeerakkoord met opening van het vliegveld heeft ingestemd.
Segers spreekt over "een prestigeproject" en volgt de lijn van zijn Kamerlid Eppo Bruins. Die heeft steeds gezegd dat Lelystad Airport pas open kan als aan alle voorwaarden is voldaan. Volgens de fractie is dat nog niet het geval.

De fractie besluit op 8 december uiteindelijk dat zij zich niet door coalitiepartner VVD onder druk laat zetten. Op basis van hun eigen afweging wijzen de fractieleden opening in 2021 af. Het besluit wordt later aan premier Rutte en minister Van Nieuwenhuizen overgebracht, die hun ongenoegen zouden uiten. Ook regeringspartij D66 heeft zich tegen opening in 2021 uitgesproken.

In het op 21 december gepresenteerde verkiezingsprogramma zegt de ChristenUnie definitief nee tegen Lelystad Airport. "Het openen van een extra luchthaven voor vakantievluchten past niet bij de noodzaak om minder te vliegen", zo zei Eppo Bruins destijds tegen Omroep Flevoland.

De Tweede Kamer heeft de uitbreiding van het vliegveld vorige week controversieel verklaard. Dat betekent dat het demissionaire kabinet hierover geen besluit meer mag nemen. In de Eerste Kamer werd vandaag een voorstel verworpen om besluiten over de aanleg van wegen en vliegvelden controversieel te verklaren. Het voorstel was ingediend door de Partij voor de Dieren, maar kreeg van geen enkele andere fractie steun.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel