Raadslid Van de Beld trekt lessen uit integriteitskwestie

ZEEWOLDE • Vr 5 februari 2021 | 0:49 • Vrijdag 5 februari 2021 | 0:49

"Ik ga de volgende keer bij de minste twijfel bij de burgemeester langs." Dat was donderdagavond de boodschap van raadslid Erik van de Beld van de ChristenUnie aan de gemeenteraad. Tijdens de vergadering werd uitgebreid gesproken over een extern integriteitsonderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling van Van de Beld en een betrokken ambtenaar.

Dat onderzoek werd gestart nadat fractievoorzitter Rob Smeets van Zeewolde Liberaal stelde dat Van de Beld een dubbele rol zou hebben gehad bij de besluitvorming rond een zonnepark aan de Groenewoudseweg. Het raadslid heeft namelijk een bijeenkomst van een commissie bijgewoond om Staatsbosbeheer te adviseren over deelnemende bedrijven in het aanbestedingstraject. Dat was voor Smeets reden om een integriteitsmelding te maken.

De burgemeester kwam na eigen onderzoek tot de conclusie dat er geen sprake was van een integriteitsprobleem. Toch wilde Smeets een extern onderzoek en kreeg daarvoor voldoende steun van de raad. Dat onderzoek kostte 60.000 euro, heeft zes maanden geduurd en werd twee weken geleden gepresenteerd. De conclusie was dat er van belangenverstrengeling geen sprake was, maar wel dat het handelen niet handig is geweest.

Alle fracties leggen zich bij die conclusie neer, ook Rob Smeets van Zeewolde Liberaal. Al vindt hij dat het onderzoeksbureau niet nauwkeurig heeft gewerkt. Hij zou veel fouten hebben gezien in het rapport.

De raad praat volgende week opnieuw verder over het rapport, onder meer hoe de gemeente omgaat met integriteit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel