Nieuwe afrit A6 richting leegstaand vliegveld gereed

LELYSTAD • Ma 8 februari 2021 | 6:02 • Maandag 8 februari 2021 | 6:02

De nieuwe afrit aan de A6 richting Lelystad Airport is zo goed als klaar. Verkeer dat vanuit Almere naar Lelystad rijdt, kan hier afslaan voor het vliegveld en het bedrijventerrein eromheen. Verkeer dat van het vliegveld of het bedrijventerrein komt, kan naar Almere. Verkeer uit de Noordoostpolder moet gewoon afslag 10 (Lelystad Centrum) blijven gebruiken. De provincie wil de nieuwe afrit met de naam 'Lelystad Airport' in de week van 15 februari openen voor het verkeer.

Het is een weg naar een vliegveld dat misschien wel nooit opengaat. Eind januari besloot de Tweede Kamer om Lelystad Airport controversieel te verklaren. Dat betekent dat er nu geen besluiten worden genomen over een eventuele opening, maar pas na de verkiezingen van maart. Het nieuwe kabinet gaat dan besluiten of het vliegveld opengaat of voor niets is aangelegd voor 214 miljoen euro.

De nieuwe afslag heet 'Lelystad Airport', maar volgens gedeputeerde Jan de Reus is de weg niet voor de uitbreiding van vliegveld aangelegd. "Lelystad Airport businesspark en Zuidelijk Lelystad zijn de grote ontwikkelingen, daarvoor is deze weg bedoeld. En het bijkomende voordeel is dat je ook makkelijk bij Lelystad Airport kan komen vanuit Almere."



Gedeputeerde gaat uit van opening vliegveld
De gedeputeerde gaat er ook vanuit dat Lelystad Airport gewoon geopend gaat worden. "Er is geen besluit genomen dat het niet opengaat." Toch gaan er steeds meer stemmen op in Den Haag om Lelystad Airport niet te openen. Zo liet onder meer coalitiepartij ChristenUnie weten tegen de opening te zijn.

De nieuwe wegen en afslag naar Lelystad Airport hebben zo'n 26 miljoen euro gekost. De provincie heeft de nieuwe afslag aangelegd om de verkeersdruk bij aansluit 10 (Lelystad Centrum) te verminderen. De werkzaamheden aan de afrit en de weg zijn exact een jaar geleden begonnen.

Verder asfalteren
De afrit naar Lelystad Airport is net afgerond. De provincie is inmiddels bezig met plannen om nog een weg tegen de afrit aan te leggen. Afrit 9 moet naast Lelystad Airport ook de andere kant op gaan naar Nationaal Park Nieuw Land. Het doodlopende deel van de afrit wordt dan kilometers doorgetrokken naar de Buizerdweg. Volgens gedeputeerde Jan de Reus is dat een project voor de toekomst. Hij verwacht dat het nog een aantal jaren gaat duren voordat de weg er ligt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel