Anneke en André moeten meters tuin inleveren: "Zo onrechtvaardig"
Twee inwoners van Biddinghuizen die van de gemeente Dronten te horen hebben gekregen dat ze een deel van hun tuin moeten inleveren, zijn verbolgen over de manier waarop de kwestie wordt aangepakt. Ze overwegen naar de rechter te stappen.
De gemeenteraad van Dronten heeft vorig week gevraagd om een onderzoek naar de aanpak van oneigenlijk grondgebruik. De gemeente zou inwoners die hun tuin gedeeltelijk op gemeentegrond hebben staan mogelijk onjuist behandelen.
Anneke Bleuming en André Rohde uit Biddinghuizen hebben kortgeleden te horen gekregen dat ze meters tuin in moeten leveren. Ze zijn boos op de gemeente. "Die schutting staat er al 26 jaar", zegt Anneke Bleuming. Ze is het er niet mee eens dat ze die nu moet afbreken. "Het voelt onrechtvaardig, omdat je te goeder trouw bent. Je hebt die tuin altijd gehad en als je nu ziet wat een hoop ellende dat oplevert. Het levert zoveel werk op. Daar word je echt moedeloos van."
De gemeente Dronten is al sinds 2012 druk met project 'landjepik'. In 756 gevallen zou er volgens de gemeente sprake zijn geweest van oneigenlijk grondgebruik. Wethouder Ton van Amerongen gaf in december aan te verwachten het project in 2021 af te ronden: "Dronten is één van de weinige gemeenten in Nederland die het oneigenlijk grondgebruik succesvol heeft aangepakt", zei hij toen. De gemeenteraad wil nu een onderzoek naar het project, omdat er signalen zouden zijn dat inwoners onjuist zijn behandeld.
''Wat is dat nou toch. Zulke kleine snippertjes grond. Om daar zoveel ellende over te maken''
André Rohde woont iets verderop en heeft volgens de gemeente ook meters gemeentegrond ingepikt. Dat de situatie zo niet kan blijven bestaan, begrijpt hij: "Prima om het op papier te regelen. Je moet goed in kaart brengen wat gemeente en wat eigendomsgrond is." Maar hij is het niet eens met de aanpak van de gemeente: "Ik vind dat de gemeente gewoon aan het intimideren is. Ze manipuleren, ze geven eigenlijk in hun brief aan dat ze of linksom of rechtsom hun gelijk wel zullen krijgen."
''De burgers hebben ook rechten''
Zowel André Rohde als Anneke Bleuming zijn niet van plan hun grond zomaar af te staan. Ze hopen de grond te kunnen kopen of een verjaringsovereenkomst met de gemeente te sluiten. "Maar mocht dat niet mogelijk zijn dan gaan we toch naar de rechter toe", zegt Bleuming. "Eens kijken of daar wat rechtvaardigheid te halen valt."
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Vrouw gewond bij steekincident Watercipresstraat Almere Parkwijk
ALMERE •Bij een steekincident in een flatwoning aan de Watercipresstraat in Almere is donderdagavond een vrouw na een conflict gewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Ze kon volgens d...
-
Mooi Lelystad ergert zich aan gebrekkig onderhoud oorlogsmonument
LELYSTAD •De politieke partij Mooi Lelystad ergert zich aan de staat van het onderhoud rond het oorlogsmonument in het Lelystadse Stadspark. Het onkruid tiert er welig. Met name het feit dat er rond de herdenki...
-
Celstraf voor gewelddadige inbraak juwelier
ALMERE •Een 25-jarige Almeerder is voor een gewelddadige inbraak bij een juwelier in Bunschoten-Spakenburg veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De straf is iets lager dan de eis...