Anneke en André moeten meters tuin inleveren: "Zo onrechtvaardig"

BIDDINGHUIZEN • Za 20 februari 2021 | 13:49 • Zaterdag 20 februari 2021 | 13:49

Twee inwoners van Biddinghuizen die van de gemeente Dronten te horen hebben gekregen dat ze een deel van hun tuin moeten inleveren, zijn verbolgen over de manier waarop de kwestie wordt aangepakt. Ze overwegen naar de rechter te stappen.

De gemeenteraad van Dronten heeft vorig week gevraagd om een onderzoek naar de aanpak van oneigenlijk grondgebruik. De gemeente zou inwoners die hun tuin gedeeltelijk op gemeentegrond hebben staan mogelijk onjuist behandelen.

Anneke Bleuming en André Rohde uit Biddinghuizen hebben kortgeleden te horen gekregen dat ze meters tuin in moeten leveren. Ze zijn boos op de gemeente. "Die schutting staat er al 26 jaar", zegt Anneke Bleuming. Ze is het er niet mee eens dat ze die nu moet afbreken. "Het voelt onrechtvaardig, omdat je te goeder trouw bent. Je hebt die tuin altijd gehad en als je nu ziet wat een hoop ellende dat oplevert. Het levert zoveel werk op. Daar word je echt moedeloos van."

De gemeente Dronten is al sinds 2012 druk met project 'landjepik'. In 756 gevallen zou er volgens de gemeente sprake zijn geweest van oneigenlijk grondgebruik. Wethouder Ton van Amerongen gaf in december aan te verwachten het project in 2021 af te ronden: "Dronten is één van de weinige gemeenten in Nederland die het oneigenlijk grondgebruik succesvol heeft aangepakt", zei hij toen. De gemeenteraad wil nu een onderzoek naar het project, omdat er signalen zouden zijn dat inwoners onjuist zijn behandeld.

''Wat is dat nou toch. Zulke kleine snippertjes grond. Om daar zoveel ellende over te maken''

— Anneke Bleuming

André Rohde woont iets verderop en heeft volgens de gemeente ook meters gemeentegrond ingepikt. Dat de situatie zo niet kan blijven bestaan, begrijpt hij: "Prima om het op papier te regelen. Je moet goed in kaart brengen wat gemeente en wat eigendomsgrond is." Maar hij is het niet eens met de aanpak van de gemeente: "Ik vind dat de gemeente gewoon aan het intimideren is. Ze manipuleren, ze geven eigenlijk in hun brief aan dat ze of linksom of rechtsom hun gelijk wel zullen krijgen."

''De burgers hebben ook rechten''

— André Rohde

Zowel André Rohde als Anneke Bleuming zijn niet van plan hun grond zomaar af te staan. Ze hopen de grond te kunnen kopen of een verjaringsovereenkomst met de gemeente te sluiten. "Maar mocht dat niet mogelijk zijn dan gaan we toch naar de rechter toe", zegt Bleuming. "Eens kijken of daar wat rechtvaardigheid te halen valt."

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij gaat zich het komende jaar speciaal richten op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel