Provincie heeft kritiek op plannen Urk voor nieuwe Zeeheldenwijk

URK • Vr 26 februari 2021 | 6:30 • Vrijdag 26 februari 2021 | 6:30

De provincie Flevoland heeft een lijst met kritiekpunten op het ontwerpbestemmingsplan van de gemeente Urk voor de aanleg van de nieuwe Zeeheldenwijk.

Volgens de provincie voldoet het bestemmingsplan op verschillende punten niet aan de eisen. Als de gemeente Urk dit niet repareert, dreigt de provincie in te grijpen.

Zo vindt de provincie onder meer dat de gemeente te weinig rekening houdt met mogelijke archeologische vondsten in de bodem. De nieuw te bouwen woonwijk ligt midden in een zogeheten Archeologisch Aandachtsgebied. Volgens de provincie zijn daar al vindplaatsen aangetoond, maar de gemeente schrijft in het bestemmingsplan dat er juist geen vindplaatsen zijn aangetroffen. Ook is het volgens de provincie onduidelijk wat bouwers moeten doen als ze tijdens het graven iets aantreffen.

Daarnaast zegt het provinciebestuur dat er opnieuw moet worden gekeken naar de uitstoot van stikstof. Volgens hen klopt de huidige rekenmethode van de gemeente niet en moet er een extra berekening komen.

Geluidsoverlast en verkeersbewegingen
De provincie is verder van mening dat onvoldoende is gekeken naar eventuele geluidsoverlast. De gemeente heeft gekeken naar het huidige verkeer en niet mee gerekend dat het verkeer bij een nieuwe wijk toeneemt.

Dat extra verkeer is ook te zien in een toename van het aantal bewegingen op de Domineesweg. De gemeente noemt daarvoor een randweg als alternatieve route, maar over de komst van die weg is nog geen akkoord bereikt en daarom vindt de provincie het gek dat dit als oplossing wordt genoemd in het plan.

Als laatste vindt de provincie dat in het plan nog veel onduidelijk is over de bodem. Zo zouden er buizen liggen die niet zijn meegenomen in het plan.

Tweede keer op vingers getikt
Het is overigens de tweede keer in korte tijd dat de gemeente Urk op de vingers wordt getikt door de provincie. In januari oordeelde de provincie namelijk dat het ontwerpbestemmingsplan voor bedrijventerrein Port of Urk ook niet op orde was. Ook toen schreef de provincie een kritische brief.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel