Gemeente Urk en provincie overleggen over Zeeheldenwijk

URK • Vr 26 februari 2021 | 17:06 • Vrijdag 26 februari 2021 | 17:06

De gemeente Urk en de provincie Flevoland zijn "in goed gesprek" over de Zeeheldenwijk op Urk. Dat laat de gemeente Urk weten als reactie op de kritiek van de provincie. Gedeputeerde Staten stuurden vorige week een zienswijze in, omdat zij vinden dat het ontwerpbestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk op meerdere punten niet voldoet aan de eisen. Volgens de gemeente is er daarover de komende tijd overleg met de provincie.

Vorige week is in de raadsvergadering van de gemeente Urk over de ingediende zienswijze van de provincie gesproken. Volgens Gedeputeerde Staten mist in het plan onder meer wat bouwers moeten doen als zij in de bodem op archeologische vondsten stuiten. De wijk ligt namelijk in 'Archeologisch Aandachtsgebied'. De provincie zegt dat er op de plek van de nieuwe buurt vindplaatsen zijn aangetoond, de gemeente zegt van niet. Volgens wethouder Post zijn de gemeente en de provincie er al anderhalf jaar over in gesprek, maar is het plan dat er volgende week overeenstemming is. "Er zijn op bestuurs- en directieniveau nu goede afspraken gemaakt", aldus Post.

De provincie liet in zijn zienswijze weten ook moeite te hebben met de stikstofberekeningen voor de Zeeheldenwijk. Volgens Gedeputeerde Staten klopt de huidige rekenmethode niet en moet er een extra berekening komen. Daarom hebben gemeente en provincie samen besloten om te vergunningsaanvragen opnieuw te berekenen om tot nul uitstoot te komen. "Nu is het wel zo als je op nul uitkomt, dan heb je geen vergunning nodig. We hebben ook positieve signalen dat we dat ook gaan halen", zegt wethouder Post.

Naast archeologische vondsten en stikstofuitstoot spreken gemeente en provincie over eventuele geluidsoverlast, de toename van verkeer en onduidelijkheden over de bodem. Zo zouden er buizen in de grond liggen die niet in het ontwerpbestemmingsplan staan. Daar ging de wethouder in de raadsvergadering niet op in. Hij verwacht wel dat ook daar uiteindelijk overeenstemming over komt met de provincie. "Want onze aanbesteding van de Zeeheldenwijk staat voor de deur en we willen daar geen vertraging voor oplopen. We doen er alles aan als college om dit vlot te trekken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel