Minder animo voor grootschalig testen, nu zonder afspraak naar testlocatie

DRONTEN • Ma 1 maart 2021 | 17:18 • Maandag 1 maart 2021 | 17:18

De proef met grootschalig testen op het coronavirus in Dronten trekt minder mensen dan gedacht. Daarom mogen Drontenaren vanaf maandag zonder afspraak een coronatest ondergaan. Burgemeester Jean Paul Gebben heeft in een brief opnieuw aan de inwoners gevraagd om zich te laten testen.

Afgelopen dagen was het erg rustig bij de drie testlocaties in de gemeente. "Dan is het zonde om allerlei mensen in dienst te hebben die niets te doen hebben", zegt een woordvoerder van GGD Flevoland. Er is daarom gekozen om af te schalen. Er zijn binnen de testlocaties minder zogenoemde testlijnen en er is minder personeel om de tests af te nemen.

Om de drempel verder te verlagen, kunnen Drontenaren vanaf maandag niet alleen zonder afspraak binnen lopen, ook kunnen ze zelf weten naar welke testlocatie ze gaan. Ook dat is een wijziging ten opzichte van het begin van de pilot op 10 februari. De GGD verwacht dat het met de vrije inloop binnenkort weer drukker gaat worden. Cijfers over de pilot wil de organisatie (nog) niet geven, om het onderzoek niet te beïnvloeden.

'Doorsnee gemeente'
Dronten is één van de vier deelnemende gemeenten aan de proef met grootschalig testen in Nederland. De gemeente is niet gekozen omdat er een medische oorzaak is, zoals een hoog aantal besmettingen, maar omdat het een 'doorsnee gemeente' is. Verder zouden de inwoners een hoge testbereidheid hebben. Alle inwoners van twaalf jaar en ouder kunnen zich in de periode tot 21 maart, maximaal drie keer laten testen. Anders dan bij de normale coronatest van de GGD, wordt Drontenaren gevraagd zich ook te laten testen als ze geen klachten hebben. Dit kan inzicht geven in het aantal positieve tests bij klachtenvrije mensen.

Burgemeester Gebben liet zich als eerste testen:

Inzicht in het coronavirus
Door massaal te testen willen het ministerie van Volksgezondheid en de GGD een beter inzicht krijgen in de verspreiding van het coronavirus.
Ook kunnen onderzoekers zo zien hoe het zit met de bereidheid van inwoners om te reizen voor een coronatest. Om die reden is er geen testlocatie ingericht in Biddinghuizen.

Er zijn brieven met een oproep verstuurd naar 17.250 huishoudens. De gemeente heeft zo'n 42.000 inwoners. De proef in Dronten duurt nog tot en met 21 maart.

Een woordvoerder van de GGD laat na publicatie van dit artikel weten dat de vrije inloop deel uitmaakt van het onderzoek en past in de planning. De GGD zegt geen verwachtingen te hebben over de opkomst, omdat het om een onderzoek gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel