Corona treft vrijetijdssector steeds harder

FLEVOLAND • Vr 5 maart 2021 | 16:29 • Vrijdag 5 maart 2021 | 16:29

De vrijetijdssector in Flevoland wordt steeds harder getroffen door het coronavirus. Vooral locaties waar mensen kunnen overnachten hebben het zwaar. Was het omzetverlies in juli daar nog 4%, in december was dat opgelopen tot 20%.

Dat blijkt uit onderzoek van onder meer Visit Flevoland. In juli en december zijn peilingen gehouden onder ondernemers, met vragen over onder meer omzetverlies, toekomstverwachtingen bij een aanhoudende lockdown en de anderhalve meter samenleving. Ook is onderzocht in hoeverre bedrijven denken personeel te kunnen behouden en of ondernemers hulp nodig hebben.

Bij dagrecreatie en horeca is een gunstiger beeld te zien dan bij ondernemingen waar kan worden overnacht. Daar zijn cijfers in het derde kwartaal zelfs positiever uitgevallen dan in de eerste peiling werd ingeschat. Dat komt door een tijdelijke opheffing van de lockdown en een mooie zomer,. Ook bleven veel Nederlandse toeristen in eigen land. Het vierde kwartaal werd vanwege de sluiting van onder meer de horeca een flinke domper.

Ondernemers hebben vaak het eigen vermogen moeten aanspreken om financiële tegenvallers op te vangen. Ook zijn veel ondernemers in de tweede helt van 2020 aan de slag gegaan om hun bedrijfsvoering aan te passen. Zo zijn sommigen hun producten op een andere manier gaan aanbieden of zelfs hele andere producten.

Kansrijk
Toch ziet Rinkje Tromp, directeur van Visit Flevoland ook kansen. "Door corona gaan mensen nu op een andere manier vakantie vieren. Het is minder massaal, maar ze gaan nu meer op zoek naar de rust en de onontdekte parels. Die heeft Flevoland volop."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel