Vier jaar cel voor overvallen in Lelystad en Kampen

FLEVOLAND • Wo 10 maart 2021 | 16:27 • Woensdag 10 maart 2021 | 16:27

Een 19-jarige Lelystedeling is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor een aantal gewapende overvallen begin 2019. In Kampen werd een hoogbejaard echtpaar het slachtoffer. Daarnaast was de jongeman in Lelystad betrokken bij de beroving van een tankstation en een poging om een sushi-bezorger te overvallen. Van de straf is een jaar voorwaardelijk.

De man maakte telkens deel uit van een groepje. Hij was destijds 17 jaar. De rechtbank in Zwolle veroordeelde hem in 2020 tot een celstraf van zes jaar. In hoger beroep probeerde hij een lagere jeugdstraf te krijgen. Het gerechtshof in Leeuwarden besloot echter om net als de rechtbank het volwassenenstrafrecht toe te passen. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Overval bejaard echtpaar
Op 21 januari 2019 werd een echtpaar van 80 en 81 jaar in hun woning overvallen. De daders bonden de invalide vrouw in de keuken met tape vast aan een stoel en sloegen haar. Haar echtgenoot werd boven bedreigd met een mes. De overvallers wilden van de vrouw weten 'waar de 10.000 euro lag', anders zouden ze haar man iets aandoen. Beide slachtoffers kregen een bijtende stof in hun ogen. De overvallers gingen er vandoor met 260 euro en sieraden. Ook werd een pinpas buitgemaakt. Doordat die even later werd gebruikt, kwam de politie op het spoor van de destijds minderjarige Lelystedeling.

Sushi-bezorger
Op 8 januari 2019 speelde de man ook een belangrijke rol bij de overval op een tankstation aan de Schroefstraat in Lelystad. Hierbij werd een pompbediende bedreigd met een mes. Een paar dagen eerder had hij in zijn woonplaats samen met anderen geprobeerd om een bezorger van Nippon Sushi te beroven van zijn geld. De koerier was door een klant - achteraf bleek de overvallers - met de duurste sushi op pad gestuurd. De belagers wisten zijn portemonnee niet te bemachtigen, maar wel het eten.

Bekentenis in hoger beroep
De man ontkende vorig jaar bij de rechtbank, maar gaf twee weken geleden zijn betrokkenheid toe in het gerechtshof. Hij zei zich te schamen. De man ontkende echter een leidinggevende rol te hebben gespeeld. Volgens het hof was daarvan wel degelijk sprake. Deskundigen hebben geen psychische stoornissen vastgesteld.

Volgens het hof doet de straf recht aan de ernst van de overvallen. De man krijgt met de lagere straf ten opzichte van het vonnis van de rechtbank wel "eerder de kans om zijn nog jeugdige leven een positieve wending te geven", aldus het hof. Aan het voorwaardelijke strafdeel, met een proeftijd van drie jaar, is toezicht van de reclassering gekoppeld.

In september vorig jaar werd een 21-jarige handlanger veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel