Tweede Kamerverkiezingen 2021: de (leukste) weetjes

FLEVOLAND • Do 18 maart 2021 | 13:18 • Donderdag 18 maart 2021 | 13:18

Nergens is het opkomstpercentage voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zo laag als in Flevoland. In totaal bracht iets meer dan 75 procent hun stem uit. Dat is lager dan de 79 procent van vier jaar geleden. Landelijk ging bijna 80 procent van de stemgerechtigden naar de stembus.

Op Urk stemden relatief gezien de meeste mensen. Ruim 91 procent van de stemgerechtigden. Dat is een stijging en dat is deze verkiezingen uniek in Flevoland. In alle andere gemeenten in Flevoland daalde het opkomstpercentage juist.

Nergens is zo weinig gestemd op de VVD als op Urk. De partij kreeg nog geen 2 procent van de stemmen. Staphorst staat net boven Urk in de landelijke ranglijst. Daar stemde ruim 9 procent op de grootste partij van Nederland.

Nog twee Urker stemfeitjes: Henk Krol kreeg 1 stem en de PvdA slechts 32.

Ongeldige stemmen
In Lelystad en Almere zijn de meeste ongeldige stemmen van Nederland uitgebracht. 0,3 procent van de stemmen konden daar de prullenbak in. Het is niet duidelijk of het gaat om stemmen die per post gedaan zijn, of bij het stemlokaal. Per post gaat namelijk nog wel eens iets mis.

In de andere gemeenten zoals Noordoostpolder, Zeewolde en Dronten was het aantal ongeldige stemmen lager: slechts 0,1 procent. Op Urk waren op zes na alle uitgebrachte stemmen geldig.

BIJ1
De SGP deed het niet goed in Almere. Weinig mensen hebben op die partij gestemd. Waar juist opvallend veel Almeerders op stemden, was BIJ1. Alleen in Amsterdam en Diemen stemden procentueel gezien meer mensen op de partij van Sylvana Simons. BIJ1 krijgt naar verwachting 1 zetel in de Tweede Kamer. De partij DENK kreeg binnen de provincie de meeste stemmen in Almere.

In Zeewolde deed JA21, de nieuwkomer van Joost Eerdmans, het goed. Bijna 4 procent van de stemmers voelde er wel wat voor om die partij in de Tweede Kamer te hebben. Dat gaat ook lukken: JA21 krijgt 4 zetels bij de tussentijdse uitslag.

Geen zetel
Het Ubuntu Connected Front lukte het niet om voet aan de grond te krijgen in de provincie. Dat is een partij die onder meer opstaat tegen racisme. In Zeewolde stemde bijvoorbeeld slechts één iemand op de partij.

In Almere en Lelystad werd iets vaker op de partij gestemd. Dat kan komen omdat uit elk van die gemeenten een kandidaat-Tweede Kamerlid komt. De partij heeft het deze verkiezingen niet gered om een zetel te bemachtigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel