Tweede Kamer wil met Jorritsma en Ollongren in debat over gevoelige notities

ALMERE • Vr 26 maart 2021 | 13:44 • Vrijdag 26 maart 2021 | 13:44

De Tweede Kamer wil in debat met voormalig Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma en demissionair minister Kajsa Ollongren. Jorritsma en Ollongren traden donderdag terug als verkenners voor de landelijke formatieonderhandelingen. In het debat zou het tweetal zich moeten verantwoorden voor de aandachtspunten voor een formatiegesprek die donderdag uitlekten.

Een ANP-fotograaf legde toen vast hoe Ollongren een papier met zichtbare notities in de hand hield. Daarop waren gevoelige zinnen te lezen, onder meer over CDA'er Pieter Omtzigt.

Bij zijn naam hadden de verkenners geschreven: 'functie elders'. Die notitie zorgde voor veel ophef en niet alleen bij de CDA-achterban. PvdA-leider Ploumen heeft gezegd niet te willen spreken met nieuwe verkenners voordat er is gesproken over de notitie. D66, PVV, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie en Forum voor Democratie willen ook een debat.

Ollongren en Jorritsma gooiden donderdag al de handdoek in de ring. Door de uitgelekte notities konden zij hun werk niet meer "onbevangen en onbevooroordeeld" uitvoeren.

De huidige verkenners Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD) zeiden vrijdagmiddag dat het niet had mogen gebeuren dat Pieter Omtzigt onderwerp van de verkenningsgesprekken was. Verkenners gaan volgens hen niet over individuele Kamerleden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel