Op Urk is aan de uitslag alles anders

URK • Do 18 maart 2021 | 13:32 • Donderdag 18 maart 2021 | 13:32

Met de hoogste opkomst en een afwijkende winnaar is de verkiezingsuitslag van Urk geheel anders dan die in de andere Flevolandse en Nederlandse gemeenten. Maar liefst 91,3 procent van de Urkers ging woensdag naar de stembus.

Ruim de helft (54,4 procent) bracht een stem uit op de SGP. Daarachter scoren de PVV en Forum voor Democratie sterk, met winst voor beide partijen. ChristenUnie en CDA hebben op Urk verloren. De CU raakte 3,5 procent van de kiezers kwijt, de christendemocraten zelfs 6,4 procent.

Deelname aan kabinet
CDA-raadslid Hans Crebas wijt het verlies met name aan de deelname van zijn partij en de ChristenUnie aan het vorige kabinet. "Dat heeft een aantal voor Urk impopulaire maatregelen genomen, zoals het Noordzeeakkoord over de visserij, de stikstofaanpak en de halvering van de veestapel. Dan zie je een verschuiving naar de niet-christelijke partijen. Er is een grote kloof tussen de belangen van Urk en die van de landelijke politiek", aldus Crebas.

PVV-raadslid Hendrik Wakker is het daarmee eens: "Er is op Urk een onderliggende onvrede over de Nederlandse regering in het algemeen. ChristenUnie en CDA zijn daarvan de dupe geworden. De CU van minister Schouten met de visserij, het CDA met een wat linkser beleid dat Urkers niet aanspreekt."

De winst van Forum voor Democratie tot 9,5 procent van de stemmen plaatst Crebas wel in een context. "Bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019 kreeg Forum nog 17,6 procent van de stemmen. Ze hebben vergeleken met toen nu dus flink verloren." Volgens Crebas was Forum destijds een partij met bredere thema's als klimaat en Europa. "In deze campagne ging het alleen over corona. Daar hebben oudere kiezers zich van afgekeerd. Ik denk dat op Urk de partij een groep jongeren heeft getrokken, die maling aan alles heeft."
Wakker ziet dat anders: "Het zijn niet per se jongeren die Forum hebben gestemd, maar mensen van alle leeftijden. Op Urk is nauwelijks corona, toch hebben we last van de maatregelen."

Tijdens de verkiezingscampagne bracht Thierry Baudet van Forum voor Democratie nog een bezoek aan Urk:

Hendrik Wakker ziet ook dat Forum heeft verloren ten opzichte van de Statenverkiezingen van 2019. "Wij (de PVV) zijn doorgegroeid van 13 procent naar 13,8 procent. In 2019 dachten veel Urkers dat Forum de grootste partij zou kunnen worden. Veel kiezers zijn nu naar ons gekomen, al denk ik dat ook een deel van de SGP-kiezers nu PVV heeft gestemd. Kiezers van de ChristenUnie en CDA zijn naar Forum en SGP gegaan", schat Wakker in.

Andere verschuivingen
Ook bij de andere partijen ziet Crebas interessante verschuivingen vergeleken met de Statenverkiezingen van 2019. "De SGP is flink gestegen van 40,4 procent naar 54,4 procent. De ChristenUnie heeft juist fors verloren: van 17,3 procent toen naar 8,1 procent nu. Het CDA is relatief gelijk gebleven. Mijn partij daalde van 8,5 procent naar 7,8 procent. Vooral voor de ChristenUnie is de uitslag een flinke klap."

Landelijk is de VVD de grootste partij gebleven en won zelfs. Op Urk komen de liberalen niet aan de bak. De partij kreeg 1,7 procent van de stemmen. Dat zijn 220 Urkers. Daarmee is het dorp de gemeente met de laagste score voor de VVD van alle gemeenten. Toch is het resultaat beter dan bij de Statenverkiezingen van 2019, toen de VVD 0,7 procent van de stemmen kreeg.

De steun voor de PVV en Forum met hun rechtse en anti-migratie standpunten roept de vraag op hoe zich dat verhoudt tot de christelijke waarden en normen van de Urkers. Hendrik Wakker: "Juist mensen met een christelijke achtergrond zien de gevaren door migratie. Vanuit de eigen religie zien we de bedreigingen van een andere. Daarom stemmen mensen voor partijen die hiervoor opkomen."

Bekijk hier de verkiezingsuitslag van Urk:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel