'St Jansdal moet karakter ziekenhuisgebouw behouden bij nieuwbouw'

LELYSTAD • Di 23 maart 2021 | 22:53 • Dinsdag 23 maart 2021 | 22:53

Ziekenhuis St Jansdal moet zijn best gaan doen om bij de nieuwbouwplannen in Lelystad het karakter van het huidige pand te behouden. Dat is de boodschap die het college van B en W aan het ziekenhuis moet overbrengen, zo besloot de gemeenteraad dinsdagavond.

Het St Jansdal werkt op dit moment aan een plan voor een nieuw en kleiner ziekenhuis in Lelystad. Dat zal komen te staan op de huidige plek. De kans is groot dat besloten wordt om het huidige gebouw volledig te slopen en te gaan voor nieuwbouw. De gemeenteraad heeft daar moeite mee.

Gebouw met herinneringen
Veel Lelystedelingen hebben herinneringen aan het karakteristieke gebouw, zo is de boodschap. "De één is er geboren, de ander heeft een dierbare die er is overleden. Er kleven heel veel emoties aan het gebouw. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan en St Jansdal is zich bewust van deze historie", zo omschreef toenmalig D66-wethouder Peter Schot het een tijd geleden. Daarnaast heeft de Erfgoedcommissie in 2019 geoordeeld dat het ziekenhuisgebouw enkele opvallende architectonische kenmerken bevat.

Zowel de SP als GroenLinks kondigde vorige week moties aan, waarmee ze het voor elkaar willen krijgen dat het pand niet volledig verloren gaat. Dinsdag bleek dat de twee partijen in gezamenlijkheid hebben gewerkt aan een definitieve tekst.

Karakteristiek deel behouden
Het college wordt opgedragen om "In de intentieovereenkomst met St Jansdal als uitgangspunt op te nemen dat een karakteristiek deel (of elementen) van het bestaande ziekenhuis zal worden gehandhaafd, al dan niet met een andere functie dan de huidige."

Op Mooi Lelystad na stemde alle fracties in met deze tekst. Mooi Lelystad gaf aan het "Een wanstaltige motie te vinden." Fractievoorzitter Bart Schopman omschreef het als "Symboolpolitiek puur sang. Het college had dit met haar bevoegdheid al lang moeten regelen."

De motie van GroenLinks en SP roept het college ook op om er bij St Jansdal op aan te dringen dat het ziekenhuis voldoende capaciteit en voorzieningen krijgt die passen bij de groeiambities van Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel