Rutte over Sionkerk: 'Ontsteld over egoïstische actie'

URK • Wo 24 maart 2021 | 16:22 • Woensdag 24 maart 2021 | 16:22

Demissionair premier Mark Rutte roept de Sionkerk op Urk op 'verantwoordelijkheid' te nemen. Sinds zondag zijn alle leden er weer welkom. "Het is volgens mij heel christelijk om je verantwoordelijkheid te nemen en voor de medemens te zorgen." Hij vertrouwt erop dat de Urker gemeente het besluit heroverweegt, zei hij voorafgaand aan het Kamerdebat over het coronavirus.

Tijdens het debat werd de toonzetting van de premier scherper. Tegen de Tweede Kamer zei hij dat hij de actie "heel egoïstisch en volstrekt onverantwoord" vindt. "Ik ben er heel ontsteld over."

De orthodoxe gemeente heeft de coronaregels grotendeels losgelaten. Afgelopen zondag waren er 375 mensen aanwezig in de kerk. De demissionaire premier daarover: "Dit lijkt me onverstandig. Ja, ze zijn er klaar mee, u bent er klaar mee, ik ben er klaar mee. Maar zo kan het virus wel welig tieren. Dus ik vraag ook hen: help het virus te bestrijden, die verantwoordelijkheid nemen lijkt me ook passen bij het christelijk geloof."

Ingrijpen als de coronaregels geschonden wordt is vanwege 'de vrijheid van godsdienst' lastig, zegt de premier. Wel heeft hij justitieminister Ferd Grapperhaus gevraagd te gaan praten met kerkleiders. "We vragen iedereen in Nederland, ook de kerkgemeenschap op Urk, om een gezamenlijke inspanning te blijven leveren om het virus te bestrijden.", aldus de premier.

Eerder vandaag liet ook viroloog Marion Koopmans weten de situatie op Urk onverantwoord te vinden. De kerk speelt volgens haar 'Russische roulette'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel