Provincie: opening Lelystad Airport oplossing voor verbod nachtvluchten Schiphol

FLEVOLAND • Do 25 maart 2021 | 20:07 • Donderdag 25 maart 2021 | 20:07

De opening van Lelystad Airport is een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de hinder door nachtvluchten op Schiphol. Dat stelt de provincie in een zienswijze aan de Tweede Kamer, die wordt gesteund door de gemeente Lelystad.

De provincie reageert op de initiatiefwet van GroenLinks, die vluchten op Nederlandse luchthavens tussen 23.00 en 6.00 uur moet verbieden om overlast te verminderen. Op het wetsvoorstel kon tot woensdag worden gereageerd. Bij een verbod op nachtvluchten op Schiphol kunnen luchtvaartmaatschappijen minder vaak heen en weer vliegen naar vakantiebestemmingen, want zij kunnen niet meer zoals tot nu toe gebruikelijk is vroeg vertrekken en laat aankomen.

De opening van Lelystad Airport biedt een uitkomst, zegt de provincie in haar zienswijze. Vluchten kunnen hier sneller worden afgehandeld en airlines kunnen op een dag dus meer vluchten uitvoeren. "Lelystad heeft een luchthaven klaar staan om Schiphol mede in de nacht te ontzien. Nachtvluchten van Schiphol worden verplaatst naar de dag en Lelystad Airport biedt vervolgens gedurende de dag ruimte aan die vluchten die daarvoor op Schiphol moeten wijken", schrijft de provincie in de zienswijze. De provincie benadrukt dat er op Lelystad geen nachtvluchten komen.

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen wil het aantal nachtvluchten op Schiphol stapsgewijs terugdringen van 32.000 nu naar maximaal 25.000 per jaar. Bij de steun aan de KLM is bedongen dat de maatschappij de nachtvluchten afbouwt.

In de zienswijze herhaalt de provincie dat Lelystad Airport ondanks de coronacrisis in de luchtvaart nog steeds nodig is, want er is op Schiphol schaarste aan zogeheten slots of landingsrechten. Opening van Lelystad is een "essentiële oplossing" voor deze schaarste, van groot economisch en maatschappelijk belang voor de regio en van nationaal belang voor behoud van de mainportfunctie van Schiphol.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel