Booteigenaren bezorgd: Zitten we straks weer zonder ligplaats?

ALMERE • Do 25 maart 2021 | 21:18 • Donderdag 25 maart 2021 | 21:18

Booteigenaren in Almere vragen zich af of ze na september nog steeds een ligplek hebben. Het gaat om boten die vroeger bij de inmiddels verdwenen jachthaven Haddock op het Floriadeterrein lagen. Tijdelijke vergunningen voor de locaties waar de boten vervolgens naartoe verhuisden, lopen eind deze zomer af. Vier bootbezitters bespraken hun zorgen donderdagavond met de gemeenteraad.

De sluiting van Haddock zorgde er eind 2019 voor dat zo'n driehonderd eigenaren van boten en jachten plotseling op zoek moesten naar een nieuwe ligplek. De gemeente regelde op drie locaties tijdelijke ligplaatsen, zoals bijvoorbeeld in de Havenkom van Almere Haven. In totaal zijn er iets meer dan honderd tijdelijke plekken bijgekomen. Veel booteigenaren vertrokken naar jachthavens in andere steden.

Nieuwe plannen kosten tijd
De gemeente werkt sinds die tijd aan plannen voor een nieuwe jachthaven, maar dat laat langer op zich wachten dan eerder is aangekondigd. Booteigenaren vrezen straks opnieuw met een probleem te zitten, als hun tijdelijke vergunningen niet worden verlengd. Wethouder Maaike Veeningen gaf aan dat te willen regelen, maar kon donderdagavond nog niet beloven dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Binnen een aantal weken verwacht de wethouder daarnaast te komen met een voorstel voor een nieuwe locatie voor een jachthaven. Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de Noorderplassen. Veeningen gaf aan dat daarbij niet alleen goed omgegaan moet worden met de belangen van booteigenaren, maar ook naar die van omwonenden. Zo stuitte ook de nieuwe locatie van Camping Waterhout in de Noorderplassen in eerste instantie op verzet.

Haddock of toch een ander?
Wie straks de nieuwe jachthaven mag gaan exploiteren moet nog blijken. De eigenaar van het voormalige Haddock, Philippe van Thiel, heeft geen streepje voor. De gemeente geeft aan dat bij het opkopen van zijn jachthaven (financiële) afspraken zijn gemaakt. "Hierdoor is geen sprake van resterende verplichtingen vanuit de gemeente richting deze ondernemer in verband met het opheffen van de jachthaven Haddock in het Weerwater."

De booteigenaren die donderdagavond inspraken tijdens de Politieke Markt gaven aan dat Van Thiel bij hen wel een hele grote gunfactor heeft. Dit vanwege de band die is opgebouwd in al die jaren dat de oude jachthaven in gebruik was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel