Renovatie Poldertoren gaat 1,4 miljoen euro kosten

EMMELOORD • Vr 26 maart 2021 | 17:50 • Vrijdag 26 maart 2021 | 17:50

De ingebruikname van de Poldertoren in Emmeloord als kantoorpand, hotel en vergaderruimte komt een stap dichterbij dankzij een subsidie van ruim 9 ton van de provincie Flevoland voor de restauratie van de toren. Dat heeft de gemeente Noordoostpolder vrijdag bekendgemaakt.

De gemeente werkt al geruime tijd aan een nieuwe invulling voor de voormalige watertoren in het centrum van Emmeloord. Maar voor het gebouw, een rijksmonument, geschikt is voor nieuwe toepassingen, is er een flinke opknapbeurt nodig. Zo moet het metsel- en voegwerk hersteld worden, kozijnen vervangen en zijn er aanpassingen nodig in elektra, verlichting en interne installaties. Ook moeten er extra ramen in de toren komen.

Voor de aanpassingen is in totaal zo'n 1,4 miljoen euro nodig. De gemeente trekt er zelf bijna 447.000 euro voor uit, Monumentenwacht draagt 66.000 euro bij. De resterende 912.000 euro komt van de provincie. Wethouder Wiemer Haagsma zei eerder te hopen dat de toren begin 2022 al in gebruik kan worden genomen.

Voorwaarden
Flevoland verbindt aan de subsidie wel een aantal voorwaarden. Zo moet de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed betrokken worden bij de restauratie en ook akkoord gaan met aanpassingen, zoals het toevoegen van ramen. Verder moet de gemeente ervoor zorgen dat de toren na de restauratie in dezelfde staat bewaard blijft.

In de plannen van de gemeente komen op de eerste zes verdiepingen kantoorruimte, zijn er op de zevende verdieping hotelkamers van 't Voorhuys en zijn de bovenste drie etages beschikbaar voor vergaderen, feesten en partijen. Het uitkijkplatform moet bij deze invulling geregeld open zijn voor het publiek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel