Plannen voor cluster datacenters langs snelweg A6/A27

FLEVOLAND • Do 8 april 2021 | 13:33 • Donderdag 8 april 2021 | 13:33

Er zijn plannen voor een cluster datacenters van maximaal 150 hectare groot vlakbij Almere. Daarvoor is een stuk land in beeld langs de snelwegen A6 en A27. Het gaat om grond van de gemeente Zeewolde in het gebied Oosterwold.

De plannen zijn te lezen in de eerste versie van het 'Verstedelijkingsconcept Metropoolregio Amsterdam 2030/2050'. Daarin werken de provincies Noord-Holland, Flevoland en de gemeenten die daarbinnen vallen samen. Het doel is versterken van de economie, het verbeteren van de bereikbaarheid en grootschalige woningbouw. Het cluster wordt genoemd in een 'ambtelijk concept' waar gemeenteraden en Provinciale Staten nog over mogen meepraten. Over een jaar moet er een definitief plan liggen.

Volgens de MRA onderzoekt de gemeente Almere momenteel in samenwerking met de gemeente Zeewolde of een datacenter op die plek wel past. De gemeente Zeewolde ontkent overigens bij het onderzoek betrokken te zijn en zegt ook geen onderdeel te zijn van de Metropool Regio Amsterdam.Grote behoefte aan datacenters
"De digitale infrastructuur groeit en alles wijst erop dat deze groei zich doorzet", schrijft de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Daarom is er behoefte aan wat de MRA een 'hyperconnectiviteitshub' noemt; een cluster datacenters. De andere hubs liggen vlakbij Schiphol en Amsterdam en voor de vierde locatie is dus Almere/Zeewolde in beeld. Een datacenter is een fysieke plaats waar bedrijven gegevens opslaan. Bijvoorbeeld voor e-mails, websites en online transacties.

Almere is volgens de MRA een geschikte locatie omdat het stroomnet wordt opgewaardeerd. Datacenters verbruiken veel energie en in Almere kan het aangesloten worden op een nieuwe elektrische installatie. Die zou er al komen, omdat de stad groter wordt en windenergie uit de omgeving moet worden opgeslagen.

Platform Oosterwold niet meteen enthousiast
Platform Oosterwold heeft al te kennen gegeven dat ze in gesprek wil met de gemeente Almere over de plannen voor de datacenters. "We zien veel argumenten tegen een hyperscale, zeker in Oosterwold." Het platform vindt het niet passen bij de woonwijk, waar inwoners grotendeels zelf de leefomgeving vormgeven. Ook vindt het platform dat het cluster te dicht op woningbouw is gepland.

Tweede datacenter op Zeewoldens grondgebied
Als de datacenters worden gerealiseerd, is dat een tweede locatie binnen de grenzen van gemeente Zeewolde. Naast het bestaande bedrijventerrein Trekkersveld zijn vergevorderde plannen voor een datacenter van 166 hectare groot. De laatste weken nemen kritische geluiden over de komst daarvan toe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel