Plannen De Zuid weer stukje verder

DRONTEN • Wo 14 april 2021 | 21:29 • Woensdag 14 april 2021 | 21:29

De ideeën voor een woonwijk op de plek van de voormalige Flevomanege in Dronten zijn weer een stukje concreter geworden. De gemeente heeft woensdagavond in een online bewonersavond nadere voorstellen gepresenteerd voor hoe het gebied zou kunnen worden ingevuld. Benadrukt werd dat er nog niets definitief is.

De gemeente en projectontwikkelaar Trebbe werken aan een plan om op de plek van de manege en de paardenweiden 150 woningen te bouwen. Tijdens eerdere bewonersavonden in maart gaven veel bewoners aan dat ze tegen hoogbouw zijn. Ook waren er zorgen dat het gebied te vol wordt als er 150 huizen komen.

In woensdagavond getoonde schetsen wordt uitgegaan van maximaal drie bouwlagen, maar dat is volgens de gemeente niet hoger dan een standaard woning. De uitzondering zijn twee deelgebiedjes ten noordoosten en zuidoosten van het gebied. Hier zou hoogbouw van maximaal vier bouwlagen kunnen komen, onder meer langs de bocht in De Zuid. Aan de westzijde, aangrenzend aan de bestaande woningen aan de Concours, zou de bebouwing hooguit twee bouwlagen mogen krijgen.

Oude schuur mogelijk behouden
Op de plek waar de oorspronkelijke schuur van de manege nog altijd staat, zou de nieuwe wijk een 'historische stijl' met 'agrarisch karakter' moeten krijgen, hoewel ook hier gedeeltelijk hoogbouw met vier lagen zou mogen komen. Indien mogelijk blijft de schuur met het rode dak behouden.
Het hele plan gaat uit van verschillende woningtypes, met 15-25 procent appartement en 75-85 procent grondgebonden woningen voor zowel starters als 55-plussers. Hoewel Drontenaren wel graag vrijstaande woningen zien, denkt de gemeente dat er hiervan elders in het dorp al voldoende zijn.

De nieuwste voorstellen kregen tijdens de online bijeenkomst zowel bijval als kritiek. Sommigen vinden het een 'mooi plan', anderen zijn bang dat hoogbouw leidt tot schaduw op bestaande huizen. Verder vrezen sommige bewoners inkijk, ook al blijft er rond het gebied een brede groenstrook bestaan die op sommige plekken 35 meter breed zou moeten worden. Het aantal van 150 woningen blijft eveneens nog steeds een zorgpunt.

Trebbe gaat op haar website een enquête houden om beter in beeld te krijgen aan welke woonvormen er behoefte is. De gemeenteraad neemt naar verwachting voor de zomer een besluit over de randvoorwaarden van de nieuwe wijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel