Jelle P.: mannen in trainingspakken haalden 's nachts mijn vrachtwagen leeg

URK • Wo 14 april 2021 | 23:18 • Woensdag 14 april 2021 | 23:18

Toen Jelle P. de getuigenbank in de rechtbank van Canterbury woensdag verliet, was duidelijk welke zaak de openbaar aanklager heeft tegen de Urker. Hij wordt verdacht van het smokkelen van één van de grootste hoeveelheden drugs van de afgelopen jaren op grondgebied van het Verenigd Koninkrijk. De strafzaak tegen Jelle P. wordt voor Omroep Flevoland gevolgd door correspondent Tim Dawson. Dit is zijn verhaal.

P. leverde in juli vorig jaar wekelijks bloemen af in de omgeving van Londen. De laatste rit op 29 juli eindigde in Frankrijk toen zijn vrachtwagen door Britse douaniers werd doorzocht. Verstopt in de bloemenkarretjes troffen zij 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine aan, met een straatwaarde van tenminste 26 miljoen euro.

De Urker zei tegen de rechtbank dat hij geen idee had dat tussen de zonnebloemen verdovende middelen verborgen waren. Maar de rommelige verklaringen roepen volgens correspondent Tim Dawson meer vragen op dan antwoorden.

Jelle P. vroeg de rechtbank hem te geloven. Hij reed afgelopen zomer drie keer met zijn vrachtwagen midden in de nacht naar een donkere onopvallende plek. Hij zei dat hij daar werd opgewacht door mannen in trainingspakken die uit een busje kwamen. De lading werd op de weg gezet, zonder dat de mannen aanstalten maakten om de bloemen ergens op te slaan of naartoe te brengen.

"Als je Jelle gelooft, zag hij dit week na week gebeuren, zonder dat hij eraan dacht om te vragen wat er in hemelsnaam aan de hand was?"

— Tim Dawson, correspondent

Volgens de officier van justitie is er maar één conclusie mogelijk. Jelle P. heeft dit verhaal verzonnen voor het geval hij zou worden gearresteerd. Hij voegde eraan toe dat de Urker ook het e-mailcontact met het bedrijf Greenorganic had verzonnen. Dit bedrijf zou opdracht gegeven hebben voor de bloemenleveringen naar Engeland.

Verslag van Tim Dawson



Hoe de verdediging er donderdag uit gaat zien is niet bekend. De advocaat roept de vader van Jelle P. op als getuige. Oud-wethouder Geert Post werkte als vervoersmanager in het bedrijf van zijn zoon. Volgens Tim Dawson wordt het voor de vader een hele klus om alle losse eindjes van het verhaal van Jelle P. aan elkaar te knopen. Dawson verwacht dat er vooral twijfel zal worden gezaaid. Een jury kan alleen tot een schuldigverklaring komen als het bewijs boven redelijke twijfel verheven is. De jury moet overtuigd zijn van de misdaden die een verdachte heeft gepleegd. De juridische lat in Groot Brittannië ligt hoog. Menig advocaat bouwt volgens Dawson kleine onzekerheden in, om een zaak te ondermijnen.

Tijdens de zitting zal door de rechtbank niet worden besproken waarom de vrachtwagen van Jelle P. door de douane op 29 juli werd doorzocht. Dat suggereert volgens Dawson dat de transporten van de Urker onderdeel zijn van een groter crimineel geheel, dat al in beeld was bij de opsporingsdiensten. Daarover worden tijdens deze rechtszaak geen mededelingen gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel