"Nee, dit afvoerputje in de Polderfontein is geen steek onder water naar Urk"

EMMELOORD • Vr 16 april 2021 | 8:53 • Vrijdag 16 april 2021 | 8:53

De Polderfontein op De Deel in Emmeloord werkt nu ruim een half jaar. De fontein is aangelegd in de vorm van de Noordoostpolder, met Emmeloord in het midden en de elf dorpen eromheen. In Emmeloord komt een grote waterfontein omhoog en op de plek van de dorpen elf kleinere. Maar dat water moet natuurlijk ergens heen en daarom zit er een afvoerputje in het kunstwerk verwerkt. Saillant detail: het zit precies op de plek waar Urk geografisch ligt. En dat steekt bij sommige Urkers.

Van het afvoerputje verscheen deze week een foto op Twitter bij een account uit Urk.

Die foto leidde tot wat gefronste wenkbrauwen op sociale media en werd donderdagavond aangehaald in een column in de plaatselijke krant.

Column van columnist "Willem" in Het Urkerland
"Dat doet zeer! Zoveel decennia na het inpolderingstrauma, komt al die pijn weer in volle hevigheid terug. Net nu we ons weer openstelden voor verzoeningsgesprekken. Net nu we bezig waren met het hernieuwd vertrouwen stellen in de autoriteiten. Juist op dat moment doet het poldermonster haar masker af: we zijn voor hen niet meer dan een afzichtelijk afvoerputje."

Is Urk voor Noordoostpolder niet meer dan een afvoerputje en is het putje daarom precies op de plek van Urk geplaatst, als steek onder water? Nee, dat is niet het geval. Wie de moeite neemt om de Polderfontein te bekijken en er één keer omheen loopt, ziet dat er nog twee afvoerputjes zijn. Eentje op de geografische plek van Lemmer en eentje op een geografische plek tussen Kraggenburg en Vollenhove. Dat zie je hieronder.

En dan wordt de link tussen deze locaties duidelijk. Het zijn de drie gemalen, die Noordoostpolder in de jaren veertig drooglegden en sinds die tijd drooghouden. Gemaal Vissering op Urk, Gemaal Buma bij Lemmer en Gemaal Smeenge bij Kraggenburg. De plekken in de Polderfontein voeren dus letterlijk het water af, maar beelden ook figuurlijk uit hoe dat in het echt gebeurt. In de marmeren tegels zijn zelfs replica's van de Urkervaart, Lemstervaart en Zwolse Vaart gefreesd om het water naar de afvoerputten te laten stromen.

De fontein was een idee van de vorig jaar afgezwaaide ambtenaar Johan Verhage uit Marknesse. Hij bevestigt dat er absoluut geen dubbele betekenis achter de plaatsing van de afvoerputten zit. Ze symboliseren inderdaad de plaats van de gemalen aan de randen van de polder. Volgens de oud-ambtenaar was het beter geweest als er eerst navraag was gedaan, voordat de foto op social media was geplaatst.

Onbedoeld ligt de plek van Urk in de fontein zelfs iets hoger ten opzichte van de rest van de tegels. "Dat is een schoonheidsfoutje", aldus Verhage. Het water loopt dus feitelijk makkelijker weg via de andere hoeken van de fontein/polder.

De parel van Flevoland
De satirische Facebookpagina 'Urkers be like' had overigens een ander idee om de plek van Urk in de Polderfontein te markeren. Het aanbieden van een kunstwerk van een parel in een schelp moet 'het mislukte kunstwerk' in Emmeloord maar gaan opknappen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel