Ben Meijer veertig jaar badmeester: 'Ouders zijn mondiger geworden'

LELYSTAD • Za 17 april 2021 | 8:00 • Zaterdag 17 april 2021 | 8:00

Ouders die hun kinderen naar zwemles brengen, zijn mondiger en kritischer geworden. Dat zegt de Lelystadse badmeester Ben Meijer (62) die nu veertig jaar in het vak zit in Het Gesprek.

De eerste vier jaar werkte hij in Utrecht. Daarna vertrok hij Lelystad waar hij ook nog gewerkt heeft in de oude baden van de Agora, de Schoener en de Houtrib. Die laatste was een openluchtzwembad. En elke zomer hoort ook Ben nog steeds verhalen van Lelystedelingen die met de nodige nostalgie terugdenken aan dat openluchtbad.

Inmiddels is zwembad De Koploper een vertrouwd beeld in Lelystad. Volgens Ben "een van de mooiste zwembaden uit mijn carrière. Een prachtig complex. Ik ben er helemaal verliefd op."

Qua zwemlessen is er niet zoveel veranderd in die veertig jaar: "De kinderen zijn de kinderen. Maar de ouders zijn wat mondiger en kritischer geworden. Ze willen alles volgen. Als je het leerlingvolgsysteem niet hebt ingevuld... Het kunstje blijft hetzelfde. De aanpak is misschien wat anders geworden. Speelser dan vroeger. Veel meer denken vanuit het kind."

Motorisch
Met veertig jaar ervaring moet Ben toch kunnen vertellen wat de ideale leeftijd is om te beginnen met zwemles. Motorisch gezien is dat volgens hem rond het achtste jaar: "Maar hier in Lelystad, met al dat water, is vier à vijf jaar beter. En tegen ouders die hun kinderen niet op zwemles doen zou ik zeggen: ik zou het toch doen. Je geeft het kind iets mee voor het leven. Niet alleen het kunstje van het zwemmen, maar ook een leuke vrijetijdsbesteding."

Vroeger werd vaak gedacht, na het afschaffen van het verplichte schoolzwemmen, dat bepaalde groepen in de samenleving achter blijven bij de zwemlessen. Toch ziet Ben dat steeds meer medelanders hun kinderen op zwemles doen.

Intussen werkt Ben nog maar 21 uur per week. Gelukkig weet het zwembad voor de vrijgevallen uren voldoende nieuw personeel te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel