Mailboxenaffaire: motie van afkeuring voor college haalt het net niet

ALMERE • Do 22 april 2021 | 23:10 • Donderdag 22 april 2021 | 23:10

Een motie van afkeuring tegen het Almeerse college van burgemeester en wethouders over de archivering van mailboxen heeft het donderdagavond net niet gehaald. Met drie stemmen meer stemden de gemeenteraadsleden tegen.

De motie werd ingediend door de Partij voor de Dieren, de PVV, PvdA en de SP. De partijen spreken over een "diepgevoelde afkeuring over de tekortkomingen van het college". Ze doelen daarbij op de fouten die in de afgelopen jaren door de gemeente zijn gemaakt bij het archiveren van mails.

De partijen die de motie ondertekenden, spreken er schande van dat vanaf 1996 mails bij de gemeente Almere niet werden gearchiveerd. Dat mag officieel niet. In de Archiefwet is vastgelegd dat mailverkeer bewaard moet blijven.

"Dit is nalatigheid, plichtsverzuim en achteloosheid", aldus Toon van Dijk van de PVV. "Wat mij betreft is een motie van afkeuring bijzonder mild vanavond. Het gaat niet alleen om het feit dat al die e-mails verdwenen zijn, maar ook om het feit dat de raad niets verteld is."

Meerdere waarschuwingen
Ook hekelen de partijen het feit dat er veel te weinig is gedaan met herhaalde waarschuwingen door de diverse toezichthoudende instanties dat het niet goed ging met de archivering en dat die waarschuwingen niet hebben geleid tot enige verbetering.

"Het vertrouwen is beschaamd", zegt Ruud de Jonge van de PvdA. "Op het moment dat de gemeente in de afgelopen jaren niet in staat is om dit onder controle te krijgen en ons daar ook niet over informeren, ja dat is niet goed."

Onfatsoenlijk
Binnen de gemeente Almere was het al jaren duidelijk dat e-mails van oud-wethouders en oud-bestuurders niet fatsoenlijk werden bewaard. Pas begin vorig jaar is er ingegrepen om te zorgen dat het vanaf dat moment wél gebeurde. Inmiddels blijkt dat ook mailboxen van oud-raadsleden niet zijn opgeslagen. In de motie van afkeuring zeggen de partijen dat 'een dergelijke veronachtzaming van de wet en de zorgplicht niet zonder consequenties kan zijn'.

E-mails van bestuurders en topambtenaren mogen volgens de Archiefwet niet zomaar worden weggegooid. Ze moeten beschikbaar blijven en kunnen bijvoorbeeld via een Wob-verzoek worden opgevraagd. Omroep Flevoland kreeg eind vorig jaar bij zo'n verzoek te horen dat e-mails van oud-bestuurders niet geleverd konden worden. Ze bleken namelijk te zijn gewist.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel