Archivering papieren archief Almere op stoom

ALMERE • Zo 12 december 2021 | 14:33 • Zondag 12 december 2021 | 14:33

De gemeente Almere zegt goed op weg te zijn met de archivering van gemeentelijke documenten en het beheer van mailboxen. Dat staat in een raadsbrief. Almere staat onder verscherpt toezicht van de provincie omdat de gemeente al jarenlang achterloopt met de archivering. Ook bleek uit gegevens die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) werden opgevraagd dat complete mailboxen van managers en bestuurders waren gewist.

De gemeente laat nu weten dat met de archivering van honderden strekkende meters papieren archief een achterstand van meerdere jaren is weggewerkt. De bewerking wordt eind van dit jaar volledig afgerond en dan overgedragen aan stadsarchivaris. Met zogenoemde recovery software is een groot deel van de gewiste mailboxen van oud-bestuurders en managers teruggevonden. Voor de aanpak van de verwerking van dit soort digitale archieven is een plan gemaakt. De uitvoering daarvan is gepland voor komend jaar.

De provincie laat als toezichthouder weten: “Afgesproken is dat er in januari 2022 een bestuurlijk overleg plaatsvindt. Op basis van de bevindingen tot dat moment wordt dan ook nader bepaald of afschalen van het verscherpt toezicht door de provincie aan de orde is”.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel