Geen verscherpt toezicht na nieuwe archiefblunder Almere

ALMERE • Vr 24 maart 2023 | 13:14 • Vrijdag 24 maart 2023 | 13:14

De provincie gaat niet scherper toezien op het archiefbeheer van de gemeente Almere. Almere had ten onrechte de tweets van oud-waarnemend burgemeester Ank Bijleveld verwijderd.

Volgens de gemeente was dat gedaan om na de installatie van burgemeester Hein van der Loo een frisse start te kunnen maken. Het verwijderen van de tweets is in strijd met de Archiefwet, waarin staat dat ambtenaren bij elke mail of openbare uiting moeten kijken of ze deze voor korte of langere termijn moeten bewaren.

De provincie, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de archivering van gemeenten, zegt dat het spijtig is dat de tweets zijn verwijderd. Inmiddels zijn de bewuste tweets door de gemeente weer boven water gehaald door een archief van het Twitteraccount @BMAlmere te downloaden. Dit gebeurde na vragen van Omroep Flevoland. "We hebben gezien dat de gemeente dit heeft hersteld", zegt een woordvoerder van de provincie.

Er is daarom volgens de provincie geen directe reden meer om het toezicht te verscherpen. Eerder gebeurde dat wel, toen bleek dat er complete mailboxen van wethouders en topambtenaren waren verdwenen over een periode van 13 jaar.

De provincie heeft vertrouwen in de archivering door de gemeente Almere, want de gemeente heeft "de afgelopen periode belangrijke stappen gezet op het gebied van informatie- en archiefbeheer." De provincie zal de afspraken die hierover gemaakt zijn blijven controleren. Het ten onrechte verwijderen van de tweets van Bijleveld is dus geen reden om het normale toezicht aan te passen: "Dit is onderdeel van het reguliere proces van het interbestuurlijk toezicht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel