Letselschadeadvocaat: Gemeente aansprakelijk bij ongeval Riff

BIDDINGHUIZEN • Wo 28 april 2021 | 7:16 • Woensdag 28 april 2021 | 7:16

De gemeente Dronten is wel degelijk aansprakelijk als er iemand van de trap valt bij kunstwerk Riff in Biddinghuizen. Tot die conclusie komt letselschadeadvocaat Jasper Keizer, na bestudering van het TÜV-rapport. Het rapport kwam boven tafel door een wob-verzoek van Omroep Flevoland. De gemeente Dronten heeft waarschuwingsbordjes geplaatst, maar dat is volgens de advocaat niet voldoende om van de aansprakelijkheid af te komen.

In het aansprakelijkheidsrecht geldt dat je eerst moet onderzoeken of je het gevaar kunt wegnemen, voordat je gaat waarschuwen met bordjes. In het eerder verschenen onderzoeksrapport staat dat de gemeente hekken kan plaatsen op de trap. Er staat dan eerst een hekje links halverwege op de trap en vlak daarna eentje rechts. Mocht iemand vallen, dan rolt de persoon niet door.

'Veiligheid wíllen'
De gemeente Dronten heeft bij het begin van de trap een bord geplaatst met daarop de tekst: "Let op! Het betreden van dit kunstwerk geschiedt op eigen risico." Volgens advocaat Keizer is dit een veel te matige oplossing. Bij een ongeluk blijft de gemeente Dronten aansprakelijk: "Daar zal een rechter geen genoegen mee nemen", aldus Keizer. Volgens hem moet de gemeente zelf ook geen genoegen willen nemen met enkel het plaatsen van bordjes. "Je moet er gewoon voor zorgen dat het voor de bezoekers veilig is."

Als er een ongeluk gebeurt, moet de gemeente een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Volgens letselschadeadvocaat Jasper Keizer kan dit bedrag in de tonnen lopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel