Provincie en gemeente Dronten negeren advies gevaarlijke trap kunstwerk

BIDDINGHUIZEN • Ma 26 april 2021 | 6:00 • Maandag 26 april 2021 | 6:00

De provincie Flevoland en de gemeente Dronten weten dat de trap bij het kunstwerk Riff in Biddinghuizen gevaarlijk is. Toch zijn voorgestelde aanpassingen om de trap veilig te maken niet uitgevoerd. Dat blijkt uit stukken die Omroep Flevoland via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft gekregen.

Toen het kunstwerk in oktober 2019 werd geopend, bleek dat mensen op het dak liepen. Dat leverde gevaarlijke situaties op. De provincie heeft toen het internationale keuringsinstituut TÜV ingeschakeld om te kijken of het bouwwerk wel veilig was. TÜV kwam tot kraakheldere conclusies: Het kunstwerk is gevaarlijk en er moet onmiddellijk actie worden ondernomen. Het onderzoeksrapport is duidelijk: Een valpartij van de trap of het dak kan ernstig letsel tot gevolg hebben.


Wel het één, niet het ander
De door TÜV voorgestelde aanpassingen zijn slechts gedeeltelijk uitgevoerd. Er is wel een spijlenhek geplaatst waardoor het moeilijker is op het dak te klimmen. Bij de trap zelf is niets veranderd. Toch zegt de provincie dat het kunstwerk weer veilig is. Dit is opmerkelijk, want TÜV stelt in het onderzoeksrapport voor om de trap ook aan te pakken en hekken of schotten te plaatsen zodat doorrollen na een val niet meer kan. Er staat dan eerst een hekje links halverwege op de trap en vlak daarna eentje rechts.

Volgens TÜV is de kans op een flinke valpartij zelfs vergroot door alleen het spijlenhek te plaatsen. Op die manier neemt de bezoekersdruk bovenin toe en ligt een buiteling op de loer.

Advocaat waarschuwt
Waarom de provincie en de gemeente dit veiligheidsadvies niet hebben overgenomen, valt niet uit de stukken af te leiden. Dat is des te meer bijzonder, omdat ook een juridisch advies van AKD-advocaten erop wijst dat de onveilige trap mogelijk consequenties kan hebben. De advocaat refereert daarbij aan een enigszins vergelijkbare situatie van het kunstwerk 'Kijk uit Attention' bij het Kröller-Muller museum. Daar is de trap vanwege een onveilige situatie tien jaar lang gesloten geweest. Pas nadat er hekjes en leuningen waren geplaatst, werd het kunstwerk heropend. De trap mag daar alleen bij goed weer en in aanwezigheid van een suppoost beklommen worden.

Overheid: Trap is veilig
​Eerder liet Omroep Flevoland Henk van Zeeland, bouwkundig ingenieur en specialist op het gebied van regelgeving in de bouw en het bouwbesluit, al aan het woord over de trap. Ook hij kwam tot de conclusie dat deze gevaarlijk is. Omroep Flevoland vroeg daarom aan de provincie en gemeente of er actie nodig was. Toen was het antwoord van Dronten: "Wij zijn van mening dat de trap veilig genoeg is om door bezoekers gebruikt te worden. Door het plaatsen van waarschuwingsborden worden bezoekers op de risico’s gewezen. Dit zou voldoende moeten zijn om de gemeente te vrijwaren van aansprakelijkheid". De provincie liet weten dat "de trap aan de vergunning voldoet".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel