'Gevaarlijke trap kunstwerk Riff moet worden aangepast'

BIDDINGHUIZEN • Ma 15 maart 2021 | 6:00 • Maandag 15 maart 2021 | 6:00

"De zeven meter hoge trap bij het landschapskunstwerk Riff bij Biddinghuizen is gevaarlijk en voldoet niet aan de regels. De trap moet dan ook worden aangepast", zegt Henk van Zeeland. Hij is bouwkundig ingenieur en specialist op het gebied van regelgeving in de bouw en het bouwbesluit. Het kunstwerk is volgens hem gebouwd met de verkeerde vergunning.

"De bedoeling van dit kunstwerk is dat er mensen naartoe komen om het te beleven, dat ze de trap beklimmen. Dan heeft het een bijeenkomstfunctie. Een van de voorschriften is dan dat er een tussenbordes moet zitten, om een eventuele val te breken", aldus Van Zeeland.

Geen bouwwerk maar een gebouw
Volgens hem is de vergunning verleend alsof het Riff een bouwwerk is. "Maar dat is het niet, het heeft wanden en een dak en dan moet je het behandelen alsof het een gebouw is. Het is alleen heel verleidelijk om een vergunning te geven voor het plaatsen van een bouwwerk, want een bouwwerk moet aan minder strenge regels voldoen dan een gebouw", vertelt Van Zeeland. Bij gebouwen mag de zeven meter lange trap niet op deze manier worden aangelegd.

De gemeente Dronten en de provincie zijn het niet eens met het standpunt van Van Zeeland. Zij blijven het kunstwerk als 'bouwwerk geen gebouw zijnde' zien. In dat geval is een trap die aan de veiligheidseisen voor gebouwen voldoet niet noodzakelijk.

Van Zeeland vindt de zaak zo kwalijk dat hij er op het ministerie over wil praten. "Er is volgens mij gebruikgemaakt van een maas in de wet zodat het kunstwerk makkelijker gerealiseerd kon worden. Een maas in de wet zou de overheid niet moeten benutten, dat is nu wel gedaan dus moet de maas worden gedicht." Volgens Van Zeeland hoeft het kunstwerk niet per direct gesloten te worden. Er staat een bordje bij waarmee de bezoeker wordt gewaarschuwd. Dat is volgens de adviseur een goede, maar tijdelijke oplossing.

Kunstwerk al eerder in opspraak
Bij de opening in 2019 bleek dat veel mensen op het plateau van het kunstwerk klommen terwijl dit niet de bedoeling was. De provincie heeft toen spijlen laten plaatsen aan het eind van de trap, om te voorkomen dat mensen van Riff af kunnen vallen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel