D66: mailboxen van oud-raadsleden niet bewaren

ALMERE • Ma 3 mei 2021 | 19:10 • Maandag 3 mei 2021 | 19:10

D66 in Almere wil dat mailboxen van raadsleden niet meer bewaard blijven na hun vertrek. In tegenstelling tot het e-mailverkeer van wethouders en topambtenaren is het permanent opslaan van e-mails van raadsleden geen verplichting.

In Almere is in 2016 afgesproken dit wel te doen, al blijkt er in de praktijk weinig van terecht te zijn gekomen. Veel van de mailboxen zijn niet fatsoenlijk gearchiveerd, net zoals bij oud-bestuurders het geval is.

Bewaren ongewenst
Volgens D66 is het permanent bewaren van mailboxen in het geval van raadsleden ongewenst. De partij roept via een motie op om ermee te stoppen. D66 voert een aantal redenen aan voor het verzoek.

Fractievoorzitter Martine van Bemmel schrijft dat raadsleden vrijwel wekelijks op de Politieke Markt aangeven "Hoe hij/zij denkt over voorstellen of anderszins ontwikkelingen in de stad." Deze bijeenkomsten zijn in beeld en geluid terug te zien via de website van de gemeenteraad.

Geen verantwoordelijkheid
Verder geeft de partij aan dat een raadslid deel uitmaakt van de gemeenteraad als geheel, en geen individuele bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt. Ook kan een raadslid "Zich na zijn/haar vertrek niet meer als zodanig verantwoorden." Vanwege hun "bijzondere en onafhankelijke positie" is het daarom niet gewenst om de mails op te slaan, concludeert D66.

Tijdens de Politieke Markt van donderdag 20 mei wordt over het voorstel gesproken, en zal blijken of de oproep steun krijgt van andere fracties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel