Ondernemers voor Horsterwold lastig te vinden: 'Het is pionieren'

ZEEWOLDE • Wo 5 mei 2021 | 11:46 • Woensdag 5 mei 2021 | 11:46

Het blijkt erg lastig te zijn om ondernemers te vinden die een bedrijf willen beginnen in natuurgebied Horsterwold in Zeewolde. Vijf jaar nadat Staatsbosbeheer begon met een wervingscampagne is er nog geen nieuwe ondernemer gestart. Wel zijn er twee die in de afrondende fase zitten en hopen binnenkort te kunnen beginnen. In totaal zijn zeven locaties beschikbaar.

Er zijn in de afgelopen jaren 45 plannen ingediend, waarvan het overgrote deel niet door de selectieronde kwam. "We vragen vrij specifieke ondernemers", vertelt Hans Breeveld van Staatsbosbeheer, boswachter in het Horsterwold. "Je moet ook wat toevoegen en het moet levensvatbaar zijn. We hebben veel verzoeken gehad, maar vaak is het niet levensvatbaar."

Ondernemers moeten met een plan komen dat past binnen de sfeer en het karakter van het gebied. Horsterwold is één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland met in het midden de Stille Kern, een oerbos waar de natuur met rust gelaten wordt. Als voorbeeld noemt Staatsbosbeheer een klimbos of en archeologisch dorp. "Op die manier kunnen we het Horsterwold verder ontwikkelen en nog aantrekkelijker maken voor het publiek", zo staat in de brochure die vijf jaar geleden is aangemaakt.


''De mix is schijnbaar toch lastiger te vinden dan we dachten''

— Hans Breeveld, Staatsbosbeheer

Een onderneming beginnen op één van de zeven beschikbare kavels in het bos, brengt nogal wat praktische uitdagingen met zich mee. Op de meeste plekken moeten honderden meters kabels en leidingen aangelegd worden om bij voorzieningen te komen. De kosten daarvan zijn voor de ondernemer. “Het vergt nogal de nodige investering. Er is geen gas, water of licht hier. Dat geld moet meegebracht worden.”

Pionieren
Voor twee van de zeven kavels zijn inmiddels ondernemers gevonden. Beiden zijn in de afrondende fase. Lisette van ‘t Hof is één van de ondernemers die binnenkort hoopt te beginnen met haar bedrijf Terra Wolde. Zij wil een restaurant beginnen waarin wordt gekookt met ingrediënten uit een eigen voedselbos en moestuin. Daarnaast wil Van 't Hof ecolodges bouwen en excursies aanbieden met Staatsbosbeheer. Komende zomer hoopt ze alvast met een klein pop-up gedeelte van haar bedrijf te beginnen in het bos.

Lisette met haar dochter op haar kavel

Van 't Hof is al jaren bezig om haar onderneming van de grond te krijgen. De combinatie aan eisen en voorzieningen maken het een uitdaging, zegt ze. "Je moet echt een pionier zijn. Het vraagt veel om dit van de grond af te krijgen. Het is niet voor iedereen weggelegd. Er is niks. Het is gewoon natuur. Op alle processen loop je tegen dingen aan."

''Als ik dit van tevoren had geweten dan was ik er ook niet aan begonnen. Het is heel heftig''

— Lisette van ‘t Hof, Terra Wolde

De andere ondernemer wil een zonnepark bouwen. Het plan maakte veel los en kreeg stevige kritiek, maar is uiteindelijk met een een hele kleine meerderheid goedgekeurd door de gemeenteraad. Op dit moment loopt er nog een procedure van een aantal tegenstanders van het plan bij de Raad van State.

Staatsbosbeheer voert verder nog voorbereidende gesprekken met twee initiatiefnemers voor twee anders kavels.

Kettingreactie
Lisette van 't Hof hoopt dat haar ervaringen andere ondernemers kunnen helpen. "Ik geloof wel dat er een vliegwiel kan ontstaan. Ze zoeken al vijf jaar iemand. Ik ben er maar ingestapt. Ik geloof wel dat als er één ondernemer zit die de weg heeft vrijgemaakt, dat er een kettingreactie kan ontstaan. Het gebied heeft potentie maar dat wordt totaal niet benut nu." Ook Staatsbosbeheer denkt dat en zegt nog steeds open te staan voor initiatieven. "Wij staan open voor elke goede gedachte, elke goede suggestie en iedereen die met een goed idee komt."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken het komende jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel