Provincie komt in eerste kwartaal 2023 met regels voor datacenters

FLEVOLAND • Vr 7 mei 2021 | 7:15 • Vrijdag 7 mei 2021 | 7:15

De provincie laat onderzoek doen naar de bouw van datacenters in Flevoland en verwacht over een kleine twee jaar met regels te komen voor de komst ervan. Dat staat in de zogeheten startnotitie: "Kaderdocument voor datacenters in Flevoland".

De notitie is er gekomen op verzoek van Provinciale Staten. Verschillende politieke partijen willen weten wat de effecten zijn voor de omgeving en het energiegebruik van dergelijke centers. Aanleiding is de voorgenomen bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde. Daar wil een techgigant een groot gebouw neerzetten voor de opslag van data. Rond de bouw van het datacenter zijn veel zorgen gerezen. Zo is onduidelijk welke gevolgen het energiegebruik heeft op het elektriciteitsnetwerk. Is de restwarmte nog voor andere doeleinden te gebruiken? Welke gevolgen heeft lozing van warm water op het oppervlaktewater en hoe zit het met de inpassing van zulke grote gebouwen in de omgeving?

Flevoland wordt genoemd als een ideaal gebied waar datacenters kunnen komen. De infrastructuur, zoals wegen en elektriciteit zijn in Flevoland goed. Daarnaast ligt de provincie dicht bij Amsterdam wat weer extra aantrekkelijk zou zijn. Gezien de belangstelling voor Flevoland als vestigingslocatie is het nodig spelregels op te stellen. Het belang van datacenters overigens wordt door de provincie onderschreven. Ze dragen bij aan de economische ontwikkeling van bedrijven. Ook het onderwijs kan profiteren.

Om antwoord te krijgen op de vele vragen laat de provincie de komende tijd onderzoek doen, al dan niet in samenwerking met andere partijen zoals overheden, nutsbedrijven, landbouw- en brancheorganisaties. De verschillende deelonderzoeken gaan de provincie naar schatting 320.000 euro kosten. In het eerste kwartaal van 2023 denkt de provincie het beleid rond datacenters vast te kunnen stellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel