JA21 en PVV willen opheldering over gang van zaken rond verkeerde heipalen

ZEEWOLDE • Za 8 mei 2021 | 11:30 • Zaterdag 8 mei 2021 | 11:30

Politieke partijen JA21 en de PVV willen opheldering van Gedeputeerde Staten over de gebruikte heipalen voor Windpark Zeewolde. Omroep Flevoland maakte gisteren bekend dat bij de bouw van de windmolens verkeerde heipalen zijn gebruikt. De palen zijn gedeeltelijk door de waterbeschermingslaag geslagen en daar hadden speciale palen voor gebruikt moeten worden. Uit onderzoek van de omgevingsdienst blijkt dat dit niet gebeurd is.

Volgens gedeputeerde Harold Hofstra is er tijdens het aanvragen van de vergunning door verschillende afdelingen over het hoofd gezien dat er geen speciale palen gebruikt zouden worden. Omdat de vergunning inmiddels is afgegeven, kan zowel de gemeente, als de provincie ook niet meer ingrijpen. Wel benadrukt de gedeputeerde dat het risico op bodemverontreiniging minimaal is. JA21 en de PVV zijn daar niet gerust op en hebben schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

Zo wil JA21 weten wat de gedeputeerde bedoelt met 'minimaal risico'. De partij zet vraagtekens bij het onderzoek dat door de bouwer van de windmolens zelf is uitgevoerd. Volgens dat onderzoek zou er geen enkel risico zijn, maar JA21 vermoedt dat er hier sprake is van een slager die zijn eigen vlees keurt. Verder heeft de partij vragen over wat er met de palen gaat gebeuren als de windmolens worden onttakeld. De normale procedure is dat alle bouwwerken rond een molen worden verwijderd. Maar de partij wil graag weten welke risico's gaan spelen als wordt besloten dat de palen in de grond blijven zitten.

De fracties van JA21 en de PVV vragen zich af hoe de zaak zover heeft kunnen komen. Daarbij wijst JA21 op de besluitenlijst van 27 april, waar het onderwerp als punt 12 staat vermeld. Daarbij staat de opmerking: 'Niet direct publiceren'. De PVV wil weten waarom het onderwerp niet als spoedmededeling is doorgezet naar het college van Gedeputeerde Staten. JA21 zegt het nieuws pas te hebben gehoord na berichtgeving van Omroep Flevoland.

Gedeputeerde Hofstra zei eerder tegen Omroep Flevoland dat de provincie geen mogelijkheden meer heeft om bij de verdere bouw het gebruik van de verkeerde palen tegen te gaan, maar JA21 vraagt zich af waarom niet. Een aantal molens moet nog gebouwd worden en de partij vraagt zich af of de provincie niet alsnog kan eisen dat de juiste, voorgeschreven palen gebruikt gaan worden. De provincie lijkt dat ook te willen, want in de besluitenlijst van 27 april 2021, waar dit punt in wordt benoemd, stelt de provincie dat voor de resterende windmolens alsnog de juiste palen gebruikt moeten worden. Maar Hofstra gaf later toe dat de provincie geen enkele mogelijkheid heeft om dat af te dwingen omdat de afgegeven vergunning dit niet voorschrijft.

Directeur Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde gaf eerder al aan dat het bedrijf niet van plan is andere palen te gaan gebruiken. Dit zou maanden vertraging opleveren en bovendien financiële gevolgen hebben. JA21 wil dat de provincie alsnog gaat kijken of het gebruik van de goeie palen afgedwongen kan worden. Ook wil de partij weten of het bouwbedrijf aansprakelijk gesteld kan worden als in de toekomst toch bodemverontreiniging optreedt. De PVV vermoedt dat het bouwbedrijf geen vertraging wil oplopen, omdat dit mogelijk gevolgen zal hebben voor toegezegde subsidies. De partij wil van de gedeputeerde weten of dit inderdaad zo is.

De kwestie draait om het gebruik van heipalen en dan met name de lengte van de palen. In de bodem zit een waterbeschermingslaag. Deze laag dekt het grondwater af van het oppervlaktewater. Door deze afscherming is het grondwater erg schoon, of zoals het in vaktermen heet: zuiver. Bouwen in gebieden met zuiver grondwater is zeker niet verboden, maar wel aan regels gebonden. Zodra er geheid moet worden, wordt gekeken hoe diep de palen de grond in gaan. Als duidelijk is dat de palen door de waterbeschermingslaag moeten worden geslagen, dan is de aannemer verplicht zogenoemde prefappalen te gebruiken. Deze palen voorkomen dat het oppervlaktewater en het grondwater, via de paal, met elkaar in contact kunnen komen. Deze verplichting wordt opgenomen in de bouwvergunning, maar dat is in het geval van het Windpark Zeewolde niet gebeurd. De aannemer is in dit geval dan ook niet verplicht de voorgeschreven prefabpalen te gebruiken en heeft vibropalen gebruikt. Gedeputeerde Hofstra heeft eerder al toegegeven dat zowel de gemeente Zeewolde, de provincie Flevoland als de Rijksoverheid de fout in de vergunningsaanvraag niet hebben opgemerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel