Moeder en zoon veroordeeld voor uitbuiten 14-jarig meisje

ALMERE • Ma 10 mei 2021 | 15:23 • Maandag 10 mei 2021 | 15:23

Een 39-jarige Almeerse en haar 19-jarige zoon zijn veroordeeld voor mensenhandel. Zij hebben een 14-jarig meisje aangemoedigd en gefaciliteerd om geld te verdienen met seks, onder meer in een hotel in Almere. De vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Haar zoon heeft een jeugddetentie van 10 maanden opgelegd gekregen en de PIJ-maatregel (een soort jeugd-tbs).

De opgelegde straf voor de moeder was gelijk aan wat het OM had geëist. Tegen de jongen was veertien maanden jeugdcel plus jeugd-tbs geëist.

De zoon werd in januari 2020 door het slachtoffer benaderd om haar te helpen met een seksadvertentie. Hij gaf het meisje daarvoor instructies. Ook betrok hij zijn moeder erbij, waarna zij zich met de advertenties bemoeide. Ze stelde daarnaast haar huis ter beschikking voor de afspraken. Hoewel het meisje later nog twijfelde, heeft ze op aandringen toch een account aangemaakt op een website waarop seksafspraken gemaakt kunnen worden. Bij de advertenties werden ook naaktfoto's geplaatst.

Man betaalde 600 euro voor seks
Er vonden meerdere gesprekken plaats tussen het slachtoffer en potentiële klanten. Één gesprek leidde daadwerkelijk tot een seksafspraak, in een hotel in Almere. De mannelijke klant betaalde daarvoor 600 euro aan het meisje. Zij stond daarvan 400 euro af aan de jongen, die dat aan zijn moeder gaf.

De zoon bekende twee weken terug in de rechtbank dat hij het meisje hielp bij de afspraken, maar zegt dat zij het vrijwillig deed en dat hem niet duidelijk was dat het om seks ging. Zij zou zich bij hem hebben gemeld, omdat ze geld wilde verdienen voor haar moeder. Zijn moeder had er volgens hem niks mee te maken. De 39-jarige Almeerse beaamde dat.

Appgesprekken bewijs voor seksafspraken
In de zaak werden onder meer appgesprekken besproken. Volgens de verdediging van de moeder en zoon ging een deel van de gesprekken niet over het maken van een seksafspraak, maar om de verkoop van een DJ-set. De rechtbank vond echter dat uit gesprekken met het slachtoffer en het dossier blijkt dat de appberichten wel degelijk over seksafspraken gingen. Beide verdachten hadden een duidelijke rol en er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking. Daarom zijn de twee veroordeeld voor het medeplegen van mensenhandel.

'Verdachten gingen alleen voor eigen gewin'
De rechtbank neemt het moeder en zoon heel erg kwalijk dat zij hebben geholpen om het meisje uit te buiten. Minderjarigen moeten maximaal beschermd worden tegen grensoverschrijdend gedrag waarvan bekend is dat het op latere leeftijd nog nadelige psychische gevolgen kan hebben. De verdachten stonden niet stil bij de gevolgen voor het 14-jarige meisje, maar dachten alleen aan hun eigen financieel gewin, aldus de rechtbank.

Jongen ook veroordeeld voor heling, diefstal en wapenbezit
De jongen heeft zich ook schuldig gemaakt aan heling, diefstal en hij was in het bezit van een wapen. Volgens deskundigen lijdt hij aan een stoornis, die ook seksueel gerelateerd is. De rechtbank is het met de deskundigen eens dat behandeling nodig is. De jongen is daarom bestraft volgens het jeugdstrafrecht, ook voor de feiten die hij pleegde toen hij meerderjarig was. Naast de jeugddetentie heeft de rechtbank ook voor twee jaar de zogenoemde PIJ-maatregel opgelegd. Die kan verlengd worden tot maximaal zeven jaar. Ook moeten moeder en zoon het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel