Overleg tussen golfbaan en omwonenden zit muurvast

LELYSTAD • Di 11 mei 2021 | 22:10 • Dinsdag 11 mei 2021 | 22:10

Het overleg tussen verschillende bewonersverenigingen van het Flevo Golf Resort, de eigenaar van de golfbaan Unigolf en de gemeente Lelystad zit nog steeds muurvast. Dat bleek dinsdagavond tijdens een hoorzitting van de gemeente met de verschillende partijen.

Unigolf wil 138 woningen bouwen op een deel van de bestaande golfbaan die daardoor van achttien holes wordt teruggebracht naar negen holes. De reden is dat Unigolf de exploitatiekosten van de golfbaan niet meer kan opbrengen omdat er al jaren tonnen verlies wordt geleden. Volgens Unigolf komt dit omdat er te weinig leden zijn en er dus te weinig contributie binnenkomt om de kosten te dekken.

Golfbaan beloofd
Een meerderheid van de woningeigenaren op het Flevo Golf Resort is fel tegen bebouwing van de golfbaan omdat ze extra verkeersdrukte vrezen en bang zijn dat de rust en groene ruimte wordt aangetast. Zij hebben namelijk ooit een villa gekocht met de belofte dat ze letterlijk een golfbaan in hun achtertuin zouden hebben.

Tijdens de sessie bleek dat het overleg tussen de betrokken partijen al jaren in een impasse zit en dat er van communicatie geen sprake is. Unigolf beweert dat er wel gesprekken zijn gevoerd met de omwonenden maar woordvoerder Pieter Cassé van bewonersvereniging Golfpark noemt dit een grove leugen. "We zullen de bouwplannen van Unigolf tot aan de Raad van State aanvechten. We gaan niet meer in gesprek met Unigolf en vinden dat de mogelijkheid tot onteigening van het terrein moet worden onderzocht."

'Chantage'
Golfclub Flevoland is vooral teleurgesteld dat de golfbaan sinds 1 januari van dit jaar is gesloten door Unigolf vanwege de aanhoudende verliezen. "Wij willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt zodat de baan weer open kan voordat de baan onherstelbaar beschadigd is door het gebrek aan onderhoud", aldus een woordvoerder.

Ook Jaap Porsius van Stichting Burgerinitiatief Golfpark ziet niets in een gesprek met Unigolf. "Wij zijn tegen verdere bebouwing van de golfbaan en vinden dat het resort aan de gemeente overgedragen moet worden. Unigolf chanteert iedereen door de golfbaan te sluiten en deze niet meer te onderhouden. Ze hopen zo druk te zetten om wel te mogen bouwen."

'Enige optie'
Volgens woordvoerder Hubert Pasveer van Unigolf is bouwen de enige optie om een deel van de Golfbaan te behouden. "Met de opbrengst van de bouw van 138 woningen kunnen wij een som van 4 miljoen meegeven aan de golfclub zodat die verder de baan met negen holes kan exploiteren. Als de gemeente wil onteigenen dan zullen zij de kosten van de exploitatie en onderhoud tot in lengte van jaren moeten dragen. Dat zien we niet gebeuren."

Op 18 mei gaat de gemeenteraad van Lelystad een oordeel vormen over de kwestie. D66 heeft een motie ingediend over de kwestie. De partij wil dat het college in gesprek gaat met alle betrokken partijen. De bedoeling is dat het stadsbestuur gaat kijken of er draagvlak is voor de bouw van woningen. Ook moet worden uitgezocht of Unigolf op een andere plek in de stad woningen kan bouwen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel