Vitens: geen acuut gevaar drinkwater door andere heipalen

ZEEWOLDE • Wo 12 mei 2021 | 12:03 • Woensdag 12 mei 2021 | 12:03

Het heien door de beschermende kleilaag in een gebied waar drinkwater wordt gewonnen, levert geen acuut risico op voor de kwaliteit van het drinkwater. Dat stelt drinkwaterbedrijf Vitens naar aanleiding van de situatie bij de aanleg van windpark Zeewolde.

Daar is een deel van de opstelplaatsen voor windmolens gefundeerd met zogenoemde vibropalen. Die geven volgens de provincie Flevoland een iets groter risico op vervuiling van het grondwater dan prefab heipalen. De provincie heeft het windpark met klem verzocht om prefab palen te gebruiken, maar de aannemer geeft daar geen gehoor aan en kan er niet toe worden verplicht.

Omdat Vitens alle wingebieden voortdurend monitort, kan het bedrijf een mogelijke vervuiling diep onder de grond ver van te voren zien aankomen. Door dit grondwater extra te zuiveren kan het soms alsnog geschikt drinkwater worden. In het uiterste geval kan Vitens ervoor kiezen om geen drinkwater meer te winnen uit een vervuilde bron. Of en welke maatregelen in Zeewolde nodig zijn vanwege de doorboring met vibropalen, heeft Vitens nog in onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel