Voorlopig geen gevolgen voor positie Post als boegbeeld maritieme sector

URK • Vr 14 mei 2021 | 14:23 • Vrijdag 14 mei 2021 | 14:23

De belastende berichtgeving rondom Harm Post heeft op dit moment geen gevolgen voor zijn functie als boegbeeld van de maritieme sector op Urk. Dat laat de provincie Flevoland weten.

Harm Post werd in juni vorig jaar door de provincie aangetrokken om de maritieme sector op Urk te promoten en meer bedrijven naar het vissersdorp te trekken. Ook zou hij innovatieve projecten binnen de sector stimuleren. Tot 2017 was Post directeur van Groningen Seaports GSP.

In een reportage van het televisieprogramma Nieuwsuur kwam naar voren dat Post betrokken is geweest bij onverklaarbare miljoenendeals, toen hij directeur was van Groningen Seaports. Bij die deals zijn boeren in de buurt van Eemshaven gedupeerd bij de uitkoop van grond die bedoeld was voor de bouw van een datacenter van Google.

'Geen gevolgen voor opdracht'
Post zou voor 20 miljoen euro aan grond hebben gekocht om die vervolgens te verkopen aan Google. De grond werd doorverkocht nog voordat de betrokken boeren waren uitgekocht. Ook zou het GSP de boeren onder druk hebben gezet met onteigening van de grond, terwijl het bedrijf daartoe niet bevoegd is. GSP was een overheidsinstelling, maar werd in 2013 geprivatiseerd. Om de deals mogelijk te maken werden volgens Nieuwsuur in het geheim ook kostbare windmolenrechten gegund aan familiebedrijf Bakker Bierum als belangrijkste grondeigenaar in dat gebied.

De provincie Flevoland zegt op de hoogte te zijn van de berichtgeving van Nieuwsuur. Volgens de provincie heeft dat "geen gevolgen voor de opdracht van de heer Post. De lopende rechtszaak en het onderzoek van provincie Groningen moeten uitwijzen of door Groningen Seaports N.V. onrechtmatig gehandeld is. Provincie Flevoland wacht de uitkomsten hiervan af."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel